Τρίτη 17 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη με μετανάστες για το Διήμερο στο ΦΙΞ

Εγινε την Κυριακή με τη συμμετοχή κοινοτήτων, συλλόγων και οργανωμένων σε συνδικάτα

Ο χώρος του παιδότοπου στο περσινό διήμερο στο ΦΙΞ
Ο χώρος του παιδότοπου στο περσινό διήμερο στο ΦΙΞ
Μετανάστες από μια σειρά μεταναστευτικές κοινότητες, όπως αυτές του Κονγκό, της Μπουρκίνα Φάσο, της Τανζανίας, του Καμερούν, από το Σύλλογο Νιγηριανών Γυναικών, αλλά και από σωματεία της Αττικής, συμμετείχαν το απόγευμα της Κυριακής στη σύσκεψη που οργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου, που οργανώνεται για 14η χρονιά φέτος, στις 27 και 28 Ιούνη, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια.

Ελληνες και μετανάστες συζήτησαν γύρω από τις θέσεις του ΚΚΕ για τη μετανάστευση, τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τον κοινό αντίπαλο, όπως και το κάλεσμα οργάνωσης και πάλης που απευθύνουν οι κομμουνιστές. Η Καίτη Πανοπούλου, μέλος της Επιτροπής Μεταναστών της ΚΟΑ και πρόεδρος του Στεκιού, κάλεσε τις κοινότητες να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του διημέρου και να παρουσιάσουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των πατρίδων τους.

Εκ μέρους της Επιτροπής Μεταναστών της ΚΟ Αττικής, ο Μπάμπης Βαΐου υπογράμμισε πως καμία διαχωριστική γραμμή δεν πρέπει να μπαίνει ανάμεσα στους εργαζόμενους, ανάλογα με την καταγωγή, τη θρησκεία ή το χρώμα τους, καθώς η πραγματική διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία είναι ταξική και χαράσσεται ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εκμεταλλευτές τους. Αναφέρθηκε επίσης στη στάση της ΕΕ, που ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα της μετανάστευσης ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων σε φθηνό εργατικό δυναμικό.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι, όπως επισήμανε, η απαράδεκτη κατάσταση με τα ναυάγια στη Μεσόγειο αλλά και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως αυτό που ήδη λειτουργεί στην Αμυγδαλέζα και όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση να δημιουργήσει σε άλλα σημεία στην Αττική. Σημείωσε ακόμα πως το σύστημα ξεθάβει σήμερα τους φασίστες ενάντια όχι μόνο στους μετανάστες, αλλά και στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Λύση είναι η οργάνωση στα σωματεία

Ανεργία, «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, μεροκάματα με τα οποία δεν τα βγάζουν πέρα με τίποτα, αποτελούν τα πιο σημαντικά από τα προβλήματα που μετέφεραν οι ίδιοι οι μετανάστες. «Οποιος ζητάει ένσημα, ο εργοδότης τον αναγκάζει να τα πληρώνει από το μισθό του», λέει εργαζόμενος στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας. Το ωρομίσθιό του είναι 2,8 ευρώ κι αυτά ακόμα ποτέ δεν τα πληρώνεται στην ώρα του.

Η κατάσταση αυτή οξύνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που συναντούν στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Οπως ανέφερε μετανάστρια από τη Νιγηρία, μετά από 24 χρόνια στην Ελλάδα αντιμετώπισε πρόβλημα με την άδεια παραμονής της, λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ. «Η λέξη - κλειδί είναι η επαφή με τα σωματεία», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους μετανάστες που ζει πολλά χρόνια στη χώρα μας και υπενθύμισε σε όλους τους εργαζόμενους: «Ολη η ζωή είναι αγώνας».

Οι εκδηλώσεις του διημέρου δίνουν την ευκαιρία να συνεχιστεί η συζήτηση αλλά και να έρθουν οι μετανάστες σε επαφή με τα σωματεία, τη Λαϊκή Επιτροπή 5ου-6ου διαμερίσματος, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας και άλλους μαζικούς φορείς που θα βρίσκονται στο χώρο. Παράλληλα, θα υπάρχει ομάδα δικηγόρων, στους οποίους θα μπορούν να απευθύνονται για νομικές συμβουλές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ