Τρίτη 17 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Ερίζουν για το ποια «πόρτα» θα χτυπήσουν πρώτα

Προς όλες τις κατευθύνσεις κλείνει το μάτι για συνεργασία η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, την ώρα που η μειοψηφούσα «Μεταρρυθμιστική Τάση» την κατηγορεί ότι υποκύπτει στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ και απέχει απ' τις διεργασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Για άσκηση πίεσης ώστε να γίνει το κόμμα ουρά της κυβέρνησης, ανταπαντά η πλειοψηφία. Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος Ιούνη και βεβαίως στο Συνέδριο, το Σεπτέμβρη.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της κεντροαριστεράς και της αριστεράς», ήταν η απάντηση του Φ. Κουβέλη σε ερώτηση («Real News») για το αν η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με κορμό τη ΝΔ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της μειοψηφίας, όμως, υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία θέλει να σύρει ό,τι απομείνει απ' τη ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ, διάθεση που υποδαυλίζεται - όπως καταγγέλλουν - απ' τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ που δρα κατά το «μάζευε κι ας είν' και ρώγες».

Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος, σε ό,τι αφορά την εσωκομματική αντιπαράθεση, ζητά απ' τη μειοψηφία «καθαρές σχέσεις και καθαρά λόγια». Κάτι που δεν είναι άσχετο με όσα η πλειοψηφία καταλογίζει στη μειοψηφία για τις δικές της προθέσεις.

Απαντώντας στα όσα του χρεώνουν περί προσχηματικής παραίτησης, ο Φ. Κουβέλης αναφέρει: «Τα αξιώματα δεν τα φέρνει κανείς από το σπίτι του ή από τις παρέες του. Την ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς μού την εμπιστεύθηκαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μου με συγκεκριμένες εσωκομματικές διαδικασίες. Σ' αυτούς θεώρησα ότι είχα χρέος να προσφύγω και να υποβάλω την παραίτησή μου κι όχι στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως ορισμένοι απαιτούσαν επιτακτικά».

Επαναλαμβάνει δε όσα από βήματος ΚΕ προσήψε στη μειοψηφία, λέγοντας: «Κάλεσα καθαρά όλους τους συντρόφους μου να αναρωτηθούν αν το επίπεδο αλληλεγγύης και ενότητας που επιδείξαμε στις ευρωεκλογές ήταν αυτό που άξιζε στο χώρο μας».

Το ΠΑΣΟΚ ταλαντεύεται...

Στο πλαίσιο της αναζήτησης συνεργασιών σε κάθε κατεύθυνση αφού υπάρχει η κοινή βάση της υπεράσπισης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και του ευρωμονόδρομου, ο Φ. Κουβέλης υποστηρίζει για το ΠΑΣΟΚ ότι αυτό ...ταλαντεύεται, ενώ ανάλογη προσπάθεια εξωραϊσμού συνολικά της κυβέρνησης κάνει ο Δ. Χατζησωκράτης.

«Η γνώμη μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βιώνει την πραγματικότητα μιας επώδυνης ισορροπίας. Ακροβατεί μεταξύ της επιλογής της ηγεσίας του να συμπράττει με τη ΝΔ στο πλαίσιο της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης και της αυτοτοποθέτησής του στο χώρο της κεντροαριστεράς», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εξωραΐζοντας το ρόλο του ΠΑΣΟΚ που και πριν τη σύμπραξη με τη ΝΔ εφάρμοζε σκληρή αντιλαϊκή πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Με τη σειρά του, μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα», ο Δ. Χατζησωκράτης, κληθείς να σχολιάσει το αν η ΔΗΜΑΡ θα καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση απαντά: «Είμαστε ανοιχτοί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται μια τέτοια πρωτοβουλία, για να συμμετάσχουμε με τις προτάσεις και τις απόψεις μας (...) Είναι ανοιχτή η πόρτα μας. Θα θέλαμε να υπάρχει συμφωνία και μια μετατόπιση πολιτικών που έχουν παρουσιαστεί και χαράσσονται μέχρι στιγμής. Είναι στο επίπεδο των αναγκαίων αλλαγών πολιτικής που πρέπει να γίνουν για εμάς, αλλά δεν είναι κάτι που βλέπω εύκολο. Θα ήθελα να πιστεύω στη διάθεση. Δεν θεωρώ ότι καθένας πρωθυπουργός ή κάθε κυβέρνηση θέλει να μειώνει μισθούς και να κόβει συντάξεις, αλλά το πρόβλημα αυτό γίνεται κάτω από μία ανάγκη και επιβολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ