Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υψώνονται οι τόνοι στο φόντο των εξελίξεων στο Ιράκ

Παραίτηση Νταβούτογλου ζητά η αντιπολίτευση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την παραίτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου ζήτησε ο ηγέτης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος (CHP), στο φόντο της ομηρίας δεκάδων Τούρκων στη Μοσούλη του Ιράκ και καθώς όλα δείχνουν ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στη διπλανή χώρα θα επιδράσουν και στην ενδοαστική αντιπαράθεση που κλιμακώνεται στην Τουρκία.

Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου συναντήθηκε με τον Νταβούτογλου, στο πλαίσιο επαφών του δεύτερου με τους ηγέτες των τουρκικών κομμάτων, ώστε να γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κιλιντσάρογλου είπε στον Τούρκο αξιωματούχο ότι η εξωτερική του πολιτική «έχει οδηγήσει τη χώρα σε βάλτο, απομονώνοντάς την σε όλη την περιοχή» και εκείνος πρέπει να «υποστεί το πολιτικό κόστος».

Χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ετοιμάζεται να ζητήσει νέα εντολή που θα την εξουσιοδοτεί να αναλάβει στρατιωτική δράση εκτός συνόρων και συγκεκριμένα μέσα στο Ιράκ. Το ζήτημα σχετικά με το αν η εντολή που σήμερα υπάρχει είναι επαρκή ή χρειάζεται άλλη, είναι κάτι που ερευνάται, σημείωσε, αλλά προς το παρόν δεν εργαζόμαστε για να λάβουμε νέα εντολή.

Ο υπουργός αναφερόταν στην «κοινοβουλευτική εντολή» που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2013 και εκπνέει το φετινό Οκτώβρη, δίνοντας τη δυνατότητα για στρατιωτική δράση κυρίως εναντίον του PKK. Ωστόσο -σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ»- στο σχετικό κείμενο χρησιμοποιούνται όροι που αναφέρονται σε «τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές εναντίον της Τουρκίας» από «το βόρειο Ιράκ και τις γειτονικές του περιοχές».

Στο μεταξύ, τα τουρκικά χρηματιστήρια σημείωσαν νέα μεγάλη πτώση, καθώς οι ταραχές στο Ιράκ προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα, τουρκικά κεφάλαια είχαν ήδη ξεκινήσει να στηρίζουν ενεργά την εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν (στο βόρειο Ιράκ), προκαλώντας επανειλημμένα την οργισμένη αντίδραση και της ιρακινής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ