Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με αφορμή τις καταδίκες για τα δομημένα ομόλογα

Την περασμένη Πέμπτη 29/5, μετά από 7 χρόνια, το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές 20 - 25 χρόνων τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων και των χρηματιστηριακών εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Ανάμεσα στα Ταμεία που ζημιώθηκαν τότε κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, είναι το ΤΕΑΥΦΕ, το επικουρικό των εργαζόμενων στο Φάρμακο. Μεταξύ των καταδικασθέντων για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, είναι ο Γ. Κονιδάρης, πρώην πρόεδρος της διασπαστικής Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ), επί 8 χρόνια περίπου πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ και αντιπρόεδρός του κατά την επίμαχη περίοδο.

Ο Γ. Κονιδάρης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που πρωτοστάτησαν για τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ (οδήγησε σε μείωση των παροχών και των συντάξεων, ενώ λειτουργεί με όρους παρόμοιους αυτών των Επαγγελματικών Ταμείων), στην οποία αντέδρασε η διοίκηση της ΟΕΦΣΕΕ. Η μετατροπή του Ταμείου έγινε με τη στήριξη και της πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση»), η οποία, με χαλκευμένα στοιχεία, «έχρισε» την ΠΟΙΕ ως αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση των εργαζόμενων - ασφαλισμένων στο ΤΕΑΥΦΕ και της έδωσε το ελεύθερο να αλλάξει το χαρακτήρα του Ταμείου, παρά τις αντιδράσεις της ΟΕΦΣΕΕ.

Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής, για χρόνια στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, διατηρεί μέχρι σήμερα τη θέση του «εντεταλμένου συμβούλου διοίκησης» στη νέα μορφή του ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΙΔ, με τη στήριξη της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα, αν και καταδικασμένος, εμφανίστηκε μαζί με τον νυν πρόεδρο του Ταμείου (είναι πρώην στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και σήμερα συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ) για να αντικρούσουν στο ΣτΕ την προσφυγή που κατέθεσε η ΟΕΦΣΕΕ, ενάντια στη μετατροπή του Ταμείου σε ΝΠΙΔ.

Χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τα δομημένα ομόλογα, η ΟΕΦΣΕΕ σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση: «Πέρα, όμως, από την ατομική ευθύνη ή ακόμα και την ευθύνη ενός ΔΣ για τέτοια φαινόμενα, υπάρχει και η βαθύτερη, ουσιαστική πλευρά: Οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και αυτοί που τις ακολουθούν και τις υπηρετούν πιστά. Γιατί πολιτική επιλογή είναι το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων. Πολιτική επιλογή διαχρονική της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της, όποιο χρώμα ή πρόσημο και αν έχουν.

Πολιτική επιλογή αποφασισμένη και εγκεκριμένη μέσα στη λυκοσυμμαχία των κεφαλαιοκρατών, την ΕΕ. Δεκαετίες ολόκληρες τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή ο ιδρώτας των εργαζομένων, λεηλατούνται προκειμένου να καλύπτονται οι μαύρες τρύπες του κράτους, των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. Οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται ως κίνητρο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης και τα Ταμεία φτωχαίνουν.

Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, μειώνει την κύρια σύνταξη σε επίπεδο πτωχοκομείου και την επικουρική μέχρι μηδενισμού. Και ως "αντίδοτο", προωθεί την επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση, προσφέροντας μεγαλύτερο πεδίο κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η πολιτική, η οποία θρέφει και τα διάφορα "τρωκτικά", μετέτρεψε σήμερα το ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, δηλ. σε επαγγελματικό ταμείο.

Αυτήν ακριβώς την πολιτική υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά στον κλάδο του φαρμάκου ο κ. Κονιδάρης και η παράταξή του, η ΠΑΣΚΕ, μαζί με τη ΔΑΚΕ και την ΑΠ. Ολες αυτές οι δυνάμεις, οχυρωμένες στη διασπαστική ΠΟΙΕ, με μέτωπο απέναντι στην ταξική ομοσπονδία του κλάδου ΟΕΦΣΕΕ και στο ΠΑΜΕ, στήριζαν το παιχνίδι των μετοχών και των ομολόγων με τα αποθεματικά του ΤΕΑΥΦΕ, δεν διεκδίκησαν ποτέ από καμιά κυβέρνηση τα εκατομμύρια που χάθηκαν από το ΤΕΑΥΦΕ με την κατάργηση του κοινωνικού πόρου, συζητούσαν εδώ και χρόνια την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου στον κλάδο (ν. Σιούφα)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ