Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια για νέα προνόμια και κέρδη

Λίγες ώρες μετά από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στους βιομηχάνους, ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε από το ίδιο βήμα να πείσει τα μονοπώλια ότι είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων τους

Eurokinissi

Λίγες ώρες μετά από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στους βιομηχάνους, ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε από το ίδιο βήμα να πείσει τα μονοπώλια ότι είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων τους
Διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια ότι είναι «ο «άνθρωπός τους» έδωσε (ξανά) χτες βράδυ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τάζοντάς τους σταθερότητα της εξουσίας τους, μειώσεις στη φορολόγησή τους και στο κόστος ενέργειας, νέα πεδία κερδοφορίας.

«Η Ελλάδα, μετά από 6 χρόνια ύφεσης, μπαίνει φέτος στην ανάκαμψη κι ετοιμάζεται να μπει σε μακροχρόνια ανάπτυξη από την επόμενη χρονιά και για όλες (!) τις επόμενες χρονιές», σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς, όταν στην πραγματικότητα οι οικονομικές κρίσεις είναι στο DNA του καπιταλισμού. Μιλώντας από το βήμα των βιομηχάνων, έταξε και στους εργαζομένους παράλληλη μείωση της ανεργίας κατά 10% ως το 2018, αποσιωπώντας βέβαια ότι η όποια ανάπτυξη και η «αγορά εργασίας» για την οποία μιλάει θα πατάνε πάνω στα ερείπια των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, με μισθούς πείνας.

«Εφόσον κάνουμε τα σωστά και παραμείνουμε στο σωστό δρόμο, θα πάμε ακόμα καλύτερα», διαβεβαίωσε τους βιομηχάνους, ρίχνοντας από την άλλη στο λαό το τυρί πριν τη φάκα, στοιχίζοντάς τον πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων, ώστε να εξυπηρετηθούν ακόμα ταχύτερα τα συμφέροντά τους.

«Δεν εφησυχάζουμε, τρέχουμε να πιάσουμε πολύ φιλόδοξους όρους ανάπτυξης (...) αν αρχίσουμε πάλι τα ίδια, σύντομα θα γυρίσουμε σ' εκείνα που αποφύγαμε κι ακόμα χειρότερα», συμπλήρωσε λίγο αργότερα, διαβεβαιώνοντας για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με αμείωτη ένταση τη στρατηγική του ευρωμονόδρομου, την πολιτική στήριξης της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, γεγονός που συνεπάγεται και τη συνέχιση κι ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

«Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας ως κράτος», συνέχισε ο Αντ. Σαμαράς, παραπέμποντας στην άγρια περικοπή όποιων κρατικών δαπανών για λαϊκές ανάγκες είχαν απομείνει, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα για το κεφάλαιο.

Εβαλε ως προτάγματα την «ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, με εξωστρέφεια, με υγιή επιχειρηματικότητα και προπάντων με σταθερότητα», κάνοντας σαφές ότι δε σκοπεύει να παρεκκλίνει ούτε τρίχα απ' όσα απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αλλωστε, ακριβώς στο πλαίσιο εξασφάλισης σταθερότητας για το σύστημα, σταθερών αστικών κυβερνήσεων στις σύγχρονες συνθήκες, περιέγραψε στους βιομηχάνους τις βασικές παραμέτρους της συνταγματικής αναθεώρησης που θέλει να προωθήσει: «Να αναμορφώσουμε το πολιτικό τοπίο μειώνοντας την τάση για συνεχείς πρόωρες εκλογές, αλλά και για να δουλεύει καλύτερα το πολίτευμα και να μην μπλοκάρουν διαρκώς τα πάντα (...) όλα αυτά θα προσδώσουν μεγαλύτερη σταθερότητα, περισσότερη κυβερνησιμότητα και συνέχεια στο σύστημα».

Εκτοξεύοντας άσφαιρα πυρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, καθόσον και η Κουμουνδούρου έχει δώσει και δίνει συνεχώς εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Αντ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε των περιλάλητων «διαρθρωτικών αλλαγών» που έκανε, προανήγγειλε κι άλλες, έταξε στους μεγαλοεπιχειρηματίες μείωση φόρων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση το φθινόπωρο θα ανακοινώσει και «οδικό χάρτη» για την πορεία απομείωσής τους, αλλά και μείωση του κόστους ενέργειας, ζήτημα που καίει τα μονοπώλια.

Εταξε τέλος κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις, νέα «φιλέτα» στα ξένα και ντόπια μονοπώλια, λέγοντας ότι σύντομα έρχονται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Κίνας και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν για να δρομολογήσουν «αναπτυξιακά έργα» στην Ελλάδα. Πρόσθεσε επίσης ότι έρχονται μες στο καλοκαίρι ξένοι επιχειρηματίες για ανάλογα σχέδια, έβαλε στόχο να προσελκυστούν κι άλλα ξένα κεφάλαια και ζήτησε κι από τους Ελληνες επιχειρηματίες να κάνουν εδώ επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ