Κυριακή 11 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Εμπορευματοποίηση και βία σε κοινή πορεία

Τα επεισόδια στον περσινό τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας έδειξαν μια άλλη εικόνα από αυτή που πλασάρεται, για γήπεδα -«εκκλησία» στο Νησί
Τα επεισόδια στον περσινό τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας έδειξαν μια άλλη εικόνα από αυτή που πλασάρεται, για γήπεδα -«εκκλησία» στο Νησί
Τα όσα διαδραματίστηκαν στη Ρώμη πριν και κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού τελικού Κυπέλλου ανάμεσα σε Νάπολι και Φιορεντίνα, που βάφτηκε με αίμα από τα επεισόδια οπαδών (σχετικά και άσχετων με το συγκεκριμένο αγώνα) μονοπώλησαν το ενδιαφέρον όλη την εβδομάδα που πέρασε. Ο σοβαρός τραυματισμός από πυροβολισμό ενός οπαδού της Νάπολι, οι αποκαλύψεις για το ποιόν του δράστη, αλλά και οι αντίστοιχες για έναν άλλο οπαδό που θεωρούνταν αρχηγός της εξέδρας των «παρτενοπέι» και ο ρόλος του στην απόφαση για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού, οι σχέσεις των οργανωμένων οπαδών με τη Μαφία ήταν από τις ειδήσεις που κυριάρχησαν στην αθλητική ειδησεογραφία σχεδόν όλης της Ευρώπης. Ωστόσο, τα γεγονότα στην ιταλική πρωτεύουσα δεν ήταν τα μοναδικά το τριήμερο 2-4 Μάη σε ό,τι συσχετίζεται με την ποδοσφαιρική βία.

Από το νεκρό οπαδό στη Β' Εθνική της οικοδέσποινας του επερχόμενου Μουντιάλ, Βραζιλίας, και τη Γερμανία με τις συγκρούσεις αστυνομίας - οπαδών του Αμβούργου μέχρι το «Απ. Νικολαΐδης» στην Αθήνα και τα όσα έγιναν στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ, για μια ακόμη φορά στο παζλ της βίας στα γήπεδα προστέθηκαν μερικά ακόμα κομμάτια. Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα - αν και ...ήρθαν μαζεμένα αυτήν τη φορά - είναι απλά τυχαία, συμπτωματικά ή αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά. Και φυσικά, παρά τα μέτρα προστασίας του προϊόντος από τον κίνδυνο της απαξίωσης που επιβάλλει η εμπορευματοποίηση, όπως π.χ. να μην τα δείχνουν οι κάμερες ή τους επιφανειακούς και εύκολους σχολιασμούς των συμβάντων ή και ακόμα την αυστηροποίηση των ποινών και των κατασταλτικών μέτρων, η πραγματικότητα δεν αλλάζει.

Αντίθετα τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι όσο λαμπερό και να είναι το περιτύλιγμα του σημερινού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου ως προϊόντος κερδοφορίας των πολυεθνικών και των επιχειρηματιών, όσο και να κρύβονται (για λόγους καλύτερης πώλησής του) οι ...σκοτεινές του πλευρές, αυτές πάντα θα υπάρχουν ως μέρος του όλου εποικοδομήματος. Αυτό είναι που τις αναπαράγει και τις συντηρεί μέσω των λογικών και των πρακτικών που επιτάσσει και συσχετίζονται με το ανελέητο κυνήγι του κέρδους.

Οπως για παράδειγμα η εκμετάλλευση του ...χρήσιμου φανατισμού των οπαδών σε αρκετές περιπτώσεις εξυπηρέτησης συμφερόντων πολλές φορές άσχετες και με το ποδόσφαιρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν, στα ...μεθεόρτια του τελικού της Ρώμης, οι αποκαλύψεις (για μια ακόμη φορά, αλήθεια) των διασυνδέσεων των «ultras» της Νάπολι με τη Μαφία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οι αντίστοιχες αποκαλύψεις για το προφίλ του δράστη των πυροβολισμών, οπαδού της Ρόμα (έχουν χρόνια βεντέτα με αυτούς της Νάπολι), για τη δράση του στο χώρο της ακροδεξιάς στην Ιταλία και τη συμμετοχή του σε γεγονότα (κυρίως τραμπουκισμοί) άσχετα με το ποδόσφαιρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ