Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΥΑΓΙΟ «ΣΕΟΥΟΛ» - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Τα θύματα αυξάνονται κατά δεκάδες

Οι ελπίδες των συγγενών εξανεμίζονται
Οι ελπίδες των συγγενών εξανεμίζονται
ΤΖΙΝΤΟ.--

Με τα νεκρά κορμιά (κύρια) εφήβων να ανασύρονται κατά δεκάδες συνεχίζεται το δράμα του ναυαγίου του «Σεουόλ» με τις έρευνες στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, στα ανοιχτά του νησιού Τζεζού, όπου αναμενόταν να καταπλεύσει το μοιραίο πλοίο δυόμιση ώρες αφού ξεκίνησε να βυθίζεται. Οι δύτες που επιχειρούν στο εσωτερικό του πλοίου περιγράφουν ότι ένα μεγάλο μέρος των άψυχων παιδιών εντοπίζονται με δάχτυλα ακρωτηριασμένα, καθώς φαίνεται ότι έχασαν τη μάχη με το θάνατο προσπαθώντας απεγνωσμένα να βγουν από το πλοίο.

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε ζητήματα όπως οι χειρισμοί του πληρώματος. Τόσο η απαράδεκτη στάση μελών του πληρώματος και πρώτ' απ' όλα του πλοιάρχου (που φέρεται να είναι από τους πρώτους που εγκατέλειψαν το πλοίο) όσο και η αυτοθυσία με την οποία άλλοι ναυτεργάτες πάλεψαν για να σωθούν όσα το δυνατόν περισσότερα παιδιά αποτελούν αφορμές σε νοτιοκορεατικά και διεθνή ΜΜΕ να παρακάμψουν ζητήματα που αφορούν τις προδιαγραφές ασφαλείας του πλοίου, τις συνθήκες εργασίας, την οργανική σύνθεση και μια σειρά άλλους κρίσιμους παράγοντες που αποδεικνύονται καταλυτικοί σε έκτακτες συνθήκες, όταν απαιτείται να εκκενωθεί με ασφάλεια και ταχύτητα ένα πλοίο.

Χτες, έγινε αστυνομική έρευνα στο σπίτι του Γιου Μπιγιούνγκ - εούν, ιδιοκτήτη της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Σεουόλ». Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει μετοχές σε 13 εγχώριες εταιρείες, αλλά και σε 13 θυγατρικές του εξωτερικού.

ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο πλοίαρχος (που έχει συλληφθεί μαζί με τουλάχιστον τέσσερα ακόμα μέλη του πληρώματος) δεν αποκλείεται να καταδικαστεί μέχρι και σε ισόβια. Δούλευε σε καράβια 40 χρόνια, ανέφεραν πρακτορεία. Ο αρχιμηχανικός του πλοίου έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, αλλά τελικά νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες θεωρείται πολύ πιθανό να γίνει κυβερνητικός ανασχηματισμός, με σκοπό να εκτονωθεί η λαϊκή οργή και οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης, η ΛΔ Κορέας έστειλε μήνυμα εκφράζοντας τη θλίψη της για το μεγάλο αριθμό των θυμάτων, ανάμεσά τους τόσων μικρών παιδιών.

Θυμίζουμε ότι το «Σεουόλ» βυθίστηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης 16 Απρίλη, ενώ μετέφερε 476 ανθρώπους, ανάμεσά τους 324 μαθητές λυκείου που πήγαιναν εκδρομή. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 157 και οι αγνοούμενοι ήταν 145.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ