Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Η θολή εικόνα ενός σάπιου προϊόντος

MotionTeam

Για μια ακόμη φορά κάποιες από τις πλευρές του σημερινού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, που λειτουργώντας ως πρόσφορο έδαφος για μάχες συμφερόντων και κινήσεις παρασκηνίου, γεννά τις αιτίες που οδηγούν σε φαινόμενα βίας και φανατισμού, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον σε μια ποδοσφαιρική συνάντηση. Τα όσα έγιναν χτες στο γήπεδο της Τούμπας στον ένα από τους δυο ημιτελικούς Κυπέλλου, μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, που διήρκεσε 3,5 ώρες, ουσιαστικά αποτελούν μια ακόμη εφαρμογή των όσων επιτάσσουν οι λογικές και οι πρακτικές του σημερινού σάπιου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος. Αποδεικνύοντας ότι η εικόνα δεν αλλάζει παρά τις όποιες μεγαλοστομίες αυτών που κρατούν τα ηνία του ποδοσφαίρου και τα περίφημα σχέδια αναβάθμισής του. Και αυτό γιατί η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στον ίδιο το χαρακτήρα του ως ποδόσφαιρου του κέρδους, της αγοράς, των ΠΑΕ.

Στην Τούμπα, χτες, για μια ακόμη φορά, παίχθηκε η γνωστή επικίνδυνη παράσταση. Τα επεισόδια των οπαδών με την αστυνομία πριν την έναρξη και η αλόγιστη χρήση δακρυγόνων που έκαναν βαριά την ατμόσφαιρα στο γήπεδο, η θολούρα από τα χιλιάδες καπνογόνα, το καψώνι (το γέμισαν σαρδέλες) των οπαδών των γηπεδούχων στον πάγκο των φιλοξενουμένων, η ρίψη αντικειμένων ήταν η αιτία ώστε το παιχνίδι να ξεκινήσει με 1 ώρα και 15 λεπτά καθυστέρηση. Ωστόσο, και πάλι καθ' όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του τα νεύρα μεταξύ παικτών, παραγόντων και μελών των αποστολών των δύο ομάδων, οι αποβολές, οι συχνές διακοπές (με την πιο μεγάλη να αγγίζει τα 13 λεπτά μετά το 81'), σουλατσαρίσματα σχετικών και άσχετων εντός αγωνιστικών χώρων, ήταν τα στοιχεία που στιγμάτισαν τον δεύτερο ημιτελικό.

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός στον τελικό

Στα αγωνιστικά, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός συνθέτουν πλέον το ζευγάρι για τον τελικό στις 26 Απρίλη στο ΟΑΚΑ, με τον Δικέφαλο να επιστρέφει σε αντίστοιχο παιχνίδι μετά το 2003, όταν είχε νικήσει τον Αρη, ενώ ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει το πρώτο του Κύπελλο μετά το 2010, οπότε είχε επικρατήσει επίσης των «κιτρινόμαυρων» της Θεσσαλονίκης.

Στον αγώνα της Θεσσαλονίκης - όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο - ο ΠΑΟΚ φάνηκε να είναι καλύτερος από τους πρωταθλητές Ελλάδας στα σημεία απειλώντας στο Α' μέρος κυρίως από τα πλάγια, ενώ στην επανάληψη βελτιώθηκε και στην κυκλοφορία της μπάλας αποκτώντας και τον έλεγχο στο κέντρο. Το γκολ για το Δικέφαλο πέτυχε ο Αθανασιάδης με την έναρξη του β' ημιχρόνου, στο 47'. Αντίθετα ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εμφανώς επηρεασμένος από τα γεγονότα πριν την έναρξη, ενώ αγωνιστικά έδειξε προβλήματα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού καθώς και στη δημιουργία φάσεων. Καλύτερες ευκαιρίες είχε αυτές του Μασάντο (54') και του Μαρκάνο στις καθυστερήσεις (έδιωξε στη γραμμή ο Κάτσε).

Πάντως, ο Δικέφαλος θα έχει σημαντικές απουσίες στον τελικό αφού έχασε τους Κατσουράνη, Νάτχο (λόγω αποβολών) και Κλάους (συμπλήρωσε κάρτες). Από τον Ολυμπιακό αποβλήθηκε ο Μανιάτης.

Στο «Απ. Νικολαΐδης» ο Παναθηναϊκός απλοποίησε τα πράγματα αφού χρειάστηκε πρώτα να φθάσει στην παράταση και να επικρατήσει του ΟΦΗ με 3-0. Οι «πράσινοι», που ήταν καλύτεροι των αντιπάλων τους, άνοιξαν το σκορ στο 20' με τον Αμπέντ ενώ στο έξτρα μισάωρο είχαν πρωταγωνιστή τον Μπεργκ που με δυο γκολ, στο 96' και στο 115' σφράγισαν την πρόκριση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ