Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απόφαση για ανάπτυξη 12.000 «κυανοκράνων»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Ομόφωνα ενέκρινε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την απόφαση για την ανάπτυξη αποστολής 12.000 «κυανόκρανων» (εκ των οποίων οι 10.000 στρατιώτες και 1.800 αστυνομικοί) στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ως μέσο στήριξης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πραγματοποιούν στη χώρα, εδώ και μήνες, 2.000 στρατιώτες από τη Γαλλία και άλλοι 6.500 στρατιώτες από την «Αφρικανική Ενωση» (ΑΕ), ενώ ετοιμάζεται και ευρωστρατός με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και απώτερο στόχο τον τεράστιο αλλά ανεκμετάλλευτο ορυκτό και φυσικό πλούτο.

Η απόφαση αναφέρει εντούτοις πως η αποστολή «κυανοκράνων» του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που θα ονομάζεται συνοπτικά «MINUSCA», δεν θα είναι έτοιμη πριν τα μέσα του ερχόμενου Σεπτέμβρη, οπότε και υπολογίζεται να πάρει τη σκυτάλη από την ένοπλη αποστολή της ΑΕ. Στο κείμενο της χτεσινής απόφασης εκφράζεται μεταξύ άλλων και «σοβαρή ανησυχία για τις πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικού δικαίου» τόσο από τους ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ, που ανέτρεψαν την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και από τις ένοπλες πολιτοφυλακές χριστιανών που εξαπέλυσαν άγριες επιθέσεις σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας ως αντίποινα για τις αγριότητες που υπέστησαν και οι ίδιοι επί της κατάλυσης της εξουσίας από την οργάνωση ΣΕΛΕΚΑ και τον τότε σφετεριστή της εξουσίας Μισέλ Ντζοτόντια...

Επιπλέον, με την απόφαση ο ΟΗΕ εξουσιοδοτεί τη νέα αποστολή «κυανοκράνων» για τη χρήση πυρός για την «προστασία αμάχων και την υποστήριξη της διαδικασίας αφοπλισμού ένοπλων ομάδων» στη χώρα, καθώς την «αποκατάσταση της ειρήνης, του νόμου και της τάξης». Εξουσιοδοτεί την αποστολή του ΟΗΕ να συμβάλει «στη διερεύνηση καταγγελιών παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ένοπλες ομάδες». Υποτίθεται πως θα δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» έως το Φλεβάρη του 2015.

Χτες, ένα νέο μακελειό κατά αμάχων αποκαλύφθηκε στην κεντρική πόλη Ντεκόα με θύματα τουλάχιστον 30 άμαχους, που έπεσαν νεκροί από τα πυρά ένοπλων μισθοφόρων της (υποτίθεται διαλυμένης) οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ. Ενα 48ωρο νωρίτερα αναφέρθηκε στην πρωτεύουσα, Μπανγκί, ο τραυματισμός δύο Γάλλων στρατιωτών στα πόδια από χειροβομβίδα που έριξε εναντίον τους ένας άνδρας όταν του ζήτησαν να παραδώσει το όπλο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ