Παρασκευή 21 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική «Ψαρόσουπα» από την Ερωφίλη

Από την παρουσίαση του cd
Από την παρουσίαση του cd
Ενα παραμύθι που μιλάει για την τόλμη, το θάρρος, και για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για το περιβάλλον αλλά και για τον διπλανό του είναι «Η Ψαρόσουπα» του Γιώργου Λεμπέση από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», ενώ πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε και το CD που περιλαμβάνει τραγούδια από το παραμύθι, με σημαντικές συμμετοχές. Τους στίχους έχει γράψει ο Βαγγέλης Λεμπέσης και τη μουσική η Ερωφίλη, γνωστή για την ευαισθησία και τη δημιουργικότητά της.

Ο πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι γράφει και μουσική. Κι όμως, ξεκίνησε να γράφει παιδικά τραγούδια από δεκαπέντε χρόνων. Κυκλοφορούσε πάντα με μία κιθάρα και έπαιζε δικά της τραγούδια. Εγραφε και στίχους και μουσική, αλλά κυρίως μουσική σε στίχους άλλων. Οσο προχωρούσε όμως επαγγελματικά με τη μουσική - παρόλο που ήταν αυτοδίδακτη στην κιθάρα, είχε κάνει τρία χρόνια θεωρία μουσικής στο Ελληνικό Χορόδραμα, όπου και σπούδασε, σολφέζ, ρυθμική αγωγή, φωνητική αρκετά χρόνια στο Εθνικό Ωδείο - γινόταν, όπως η ίδια παραδέχεται, πιο «ντροπαλή» στο να παρουσιάζει δικά της πράγματα...

Εγραψε στίχους στο «Και θα σε παντρευτώ» του Σάκη Βαργεμτζίδη στο τρίτο της προσωπικό cd και στο «Θέλω να με Θες» από το cd του Τριφώνου, «Τα τζιτζίκια του χειμώνα» σε μουσική Αποστόλη Ηλιόπουλου. Επίσης, έγραψε μουσική στο «Κάτι έγινε» στην πρώτη δουλειά με το Τρίφωνο σε στίχους του Λάζαρου Παριανού. Φυσικά το ότι με το Τρίφωνο ενορχήστρωσαν δύο από τα cd μόνοι τους, με τον Νίκο Κουρουπάκη και τον Δημήτρη Υφαντή, την βοήθησε πάρα πολύ και άρχισε να γίνεται πιο δημιουργική και να εκφράζεται μέσω της μουσικής.

Οταν διάβασε την ιστορία της «Ψαρόσουπας» ενθουσιάστηκε - όπως η ίδια ομολογεί - για το πώς μέσα από ένα παραμύθι οικολογικού περιεχομένου θίγονταν τόσο σημαντικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η πίστη στον εαυτό μας, η εμπιστοσύνη στους φίλους μας, ή το να «μην τρώμε εύκολα ό,τι μας σερβίρουν», να αμφισβητούμε και να τολμάμε με θάρρος...

Στο cd, που παρουσιάστηκε χθες, τραγουδούν πολλοί σπουδαίοι ερμηνευτές: Χάρις Αλεξίου, Μαρία Καναβάκη, Ζαχαρίας Καρούνης, Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Μακεδόνας, Πάνος Μουζουράκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Περαντάκος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Χαρούλης και η Ερωφίλη. Το πολύ καλό αποτέλεσμα του cd οφείλεται στους σπουδαίους συνεργάτες: Ευαγγελία Μαυρίδου (πιάνο - programming) και Δημήτρη Παπαλάμπρου (ηλεκτρική - ακουστική κιθάρα και μπάσο) που ανέλαβαν και τις ενορχηστρώσεις, αλλά και στους σπουδαίους μουσικούς που συμμετείχαν: ο Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), ο Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), η Ζωή Τηγανούρια (ακορντεόν), ο Θάνος Γκιουλετζής (βιολί), o Ξενοφών Συμβουλίδης (όμποε), o Κωστής Καρακατσάνης (fiddle - φυσαρμόνικα), o Ηλίας Δουμάνης, (τύμπανα), o Θεολόγος Μιχελλής (βιολί), o Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), o Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν) και o Φώτης Μυλωνάς (φλάουτο).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ