Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Η ψήφος των νέων να σφραγίσει την προοπτική για μια άλλη κοινωνία

Ομιλία στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Αθήνας

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση ότι θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές να συγκεντρώνει δυνάμεις στην από κοινού πάλη: Για να μπει φρένο στα βάρβαρα μέτρα. Για μια άλλη εξουσία. Είναι εγγύηση ότι δε θα μπει σε κανενός είδους παιχνίδι της αστικής τάξης.

Απαντώντας στα συντηρητικά ψευτοδιλήμματα και ξεθωριασμένα ιδεολογήματα, ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συζήτησε χτες με φοιτητές, στην κατάμεστη αίθουσα της Φυσικομαθηματικής Σχολής, για τις επικείμενες εκλογικές μάχες. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του.

Η αποχή είναι πράξη αντίστασης;

Ενα μεγάλο ζήτημα είναι η μεγάλη αποχή των νέων από τις εκλογές. Πολλοί αυτό το ανάγουν σε πράξη αντίστασης, «δεν ψηφίζω κανέναν, μου έχουν κάνει τη ζωή μαύρη». Είναι τελικά πράξη αντίστασης η αποχή από τις εκλογές; Εκλογές δεν είναι μόνο η Κυριακή που πάει κάποιος να ρίξει ένα φάκελο στην κάλπη. Εχει να κάνει με τη διεργασία που γίνεται στο μυαλό και τη συνείδηση ενός ανθρώπου για το τι πρέπει να κάνει, πώς θα σταθεί απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, πώς τοποθετεί τον εαυτό του σ' αυτή. Δηλαδή, το ερώτημα είναι αν θα σταθεί αμήχανος, αδιάφορος και απαθής, ή θα συμμετάσχει ενεργητικά στην προσπάθεια να ανακόψει τα χειρότερα, να διεκδικήσει και να παλέψει συνολικά για να αλλάξει αυτή η άσχημη πραγματικότητα προς όφελός του. Ως Κόμμα, μας απασχολεί πρώτα απ' όλα η διεργασία που θα γίνει στη συνείδηση των εργαζομένων, των νέων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών γιατί αυτός είναι ο κόσμος που θα διαμορφώσει τους όρους της ευρείας κοινωνικής - λαϊκής συμμαχίας.

Επιστήμη και Ερευνα στην υπηρεσία του λαού

Οι εκλογές θέλουμε να καταγράψουν στη συνείδηση την αγανάκτηση, την απόρριψη από πλατιά λαϊκά στρώματα της ευρωενωσιακής πολιτικής. Η ΕΕ, όπως έχει δείξει η ζωή, λειτουργεί υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Καμία αλήθεια δεν έχει το ότι η ΕΕ έδωσε λεφτά σε αγρότες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους κ.ά. Ολες οι αποφάσεις και οι οδηγίες της ΕΕ (Μάαστριχτ, Κοινή Αγροτική Πολιτική, σύνοδοι Μπολόνια) είναι εχθρικές προς τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και φιλικές προς τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Στο δικό σας χώρο, της Εκπαίδευσης, οι αποφάσεις της ΕΕ είναι εχθρικές και για όσους σπουδάζετε αλλά και για την ίδια την επιστήμη ως μοχλό ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Η επιστήμη και η έρευνα αντί να τίθενται στην υπηρεσία του λαού και να υπηρετούν την ευημερία του, μπαίνουν στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τους εξυπηρετούν.

Πώς θα λυθεί το ζήτημα να παράγουμε για να ικανοποιούμε τις ανθρώπινες ανάγκες; Τα μέσα παραγωγής να γίνουν ιδιοκτησία αυτών που τα δουλεύουν, δηλαδή των εργατών, και έτσι να διαμορφώνεις μια οικονομία που να υπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες με μια εξουσία που εξασφαλίζει αυτή την παραγωγή, δηλαδή λαϊκή εξουσία.

Είτε κυβέρνηση ΝΔ, είτε ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον θολό και άσχημο

Η ΝΔ προπαγανδίζει ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος, έσωσε τη χώρα, βλέπει φως στο τούνελ, μιλάει για πλεόνασμα. Απ' την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για κακή διαχείριση της ΕΕ και ως κυβέρνηση της «αριστεράς» θα πρωταγωνιστήσει για να αλλάξει η κατάσταση χωρίς να συγκρουστεί με την πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ. Η νεολαία θα πρέπει να είναι πονηρεμένη και να δείξει με τη δράση της ότι δεν την έχουν στο τσεπάκι. Το μέλλον της είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ θα είναι άσχημο, θολό. Η ίδια πολιτική θα εφαρμοστεί με τις όποιες παραλλαγές. Γιατί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αμφισβητούν την ΕΕ και τις αποφάσεις της, αλλά δηλώνουν φανατικοί υποστηρικτές της.

Να εκφραστεί γνήσια στο ΚΚΕ η αμφισβήτηση - αυτό που έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται σε ολοένα μεγαλύτερα κομμάτια του ελληνικού λαού και της Ευρώπης - του χαρακτήρα της ΕΕ, η απώλεια κύρους της. Δεν επιβεβαίωσε στους μεγαλύτερους ότι «θα φάμε με χρυσά κουτάλια», ούτε στους νεότερους τον παράδεισο των ισοσκελισμένων μισθών.

Η καλλιέργεια αυταπατών είναι αντεπαναστατική δράση

Αν δεν συνδέεις την πάλη ενάντια στην ΕΕ με την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, με το στόχο της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, της κοινωνικής ιδιοκτησίας, τότε λειτουργείς αντεπαναστατικά γιατί καλλιεργείς αυταπάτες στο μυαλό μιας μερίδας ανθρώπων που σκέφτονται ριζοσπαστικά.

Χρειάζεται πόλεμος ενάντια στην ΕΕ, αποδέσμευση, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αυτό δεν κρίνεται στις εκλογές, αλλά χρειάζεται εργαζόμενοι και νεολαία να σφραγίσουν με την ψήφο τους μια τέτοια προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ