Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΛΒΟ έχει τις δυνατότητες να στηρίξει την άμυνα της χώρας

Στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ
Στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ
Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), όπου έχει πλέον οριστεί ειδικός εκκαθαριστής στο πλαίσιο των αποφάσεων κυβέρνησης - ΕΕ να κλείσουν και να συρρικνωθούν οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περιόδευσε στις εγκαταστάσεις-κουφάρια του εργοστασίου και στη γραμμή παραγωγής που έμειναν χωρίς εργασίες, στον ανηχοϊκό θάλαμο (ελέγχει τα στρατιωτικά οχήματα για ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές), έναν από τους πιο σύγχρονους και μεγάλους στην Ευρώπη. Διαπίστωσε τις δυνατότητες της μοναδικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα, που για δεκαετίες αποτελεί το βασικό στήριγμα του Ελληνικού Στρατού και της Πυροσβεστικής, ενώ παράλληλα παράγει και πολιτικά οχήματα (λεωφορεία κλπ).

Στη διάρκεια της περιοδείας, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ και στη συνέχεια μίλησε στους εργαζόμενους, σε συγκέντρωση στην καντίνα του εργοστασίου.

Από τις συναντήσεις αναδείχθηκε η απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν για να μην μπει ο ειδικός εκκαθαριστής που θα αναλάβει να βάλει το οριστικό λουκέτο στην ΕΛΒΟ, να προχωρήσει στο ξεπούλημα της περιουσίας της και να κάνει μαζικές απολύσεις. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, ακόμη και αν προχωρήσει το σενάριο της μετατροπής της ΕΛΒΟ σε εργοστάσιο βάσης, θα φέρουν μαζικές απολύσεις και παραπέρα υπονόμευση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, μεγαλύτερη εξάρτηση από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν ότι η είσοδος του ιδιώτη (Μυτιληναίος) τα προηγούμενα χρόνια ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής κυβερνήσεων - ΕΕ για απαξίωση και υπονόμευση της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας. Οπως είπαν, συσσώρευσε μόνο χρέη και μείωσε παραπέρα το προσωπικό.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στους εργαζόμενους
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στους εργαζόμενους
Οι περίπου 360 εργαζόμενοι, που απέμειναν στην ΕΛΒΟ, είναι απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη του 2013 και παλεύουν για να συνεχίσει την παραγωγική λειτουργία του το εργοστάσιο. Απαιτούν να οριστεί διοίκηση, προκειμένου να ξεκινήσει η συμβασιοποίηση μιας σειράς συμφωνιών που έχουν εξασφαλιστεί και με άλλες χώρες και αποδεικνύουν ότι η ΕΛΒΟ όχι απλά μπορεί να είναι βιώσιμη, αλλά και να αναπτυχθεί παραπέρα.

Η λύση στον ενιαίο κρατικό φορέα αμυντικής βιομηχανίας της λαϊκής εξουσίας

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, εδώ στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ότι υπάρχει η δυνατότητα - αφού πρόκειται για μια τεράστια βιομηχανία με έμπειρο εργατικό δυναμικό, με μεγάλες και χρήσιμες υποδομές - για να στηρίξει την άμυνα της χώρας, με την παραγωγή οχημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς και για άλλες χρήσεις. Μιλάμε κυρίως για την άμυνα. Και από αυτή την άποψη, όχι μόνο δεν έπρεπε να συρρικνωθεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά έπρεπε να αναπτυχθεί.

Ζήσαμε από τη μια τη λογική που οδηγεί σε ιδιώτες, όπως οδήγησε πριν στον όμιλο Μυτιληναίο την επιχείρηση αυτή και άρχισε η συρρίκνωσή της για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Ο κάθε ιδιώτης, καπιταλιστής, όποιος κι αν είναι αυτός, παίρνει τα κεφάλαιά του και τα επενδύει σε άλλους κλάδους, κερδοφόρους ή τα πάει στο εξωτερικό. Ακριβώς γιατί έχει σκοπό την κερδοφορία του και δεν ενδιαφέρεται ούτε για την άμυνα της χώρας, ούτε για τους εργαζόμενους και το λαό, ούτε για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Οπως κι από την άλλη μεριά, η πολιτική της ΕΕ, με την ενιαία αμυντική πολιτική και την ενιαία αμυντική βιομηχανία, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε συρρίκνωση βιομηχανίες, όπως είναι η ΕΛΒΟ, και γενικότερα τα αμυντικά συστήματα στην Ελλάδα. Κι αυτό, για να στηριχθεί η γερμανική, η ολλανδική και η γαλλική βιομηχανία όπλων και μετά να έρχονται και να κάνουμε εισαγωγές για να μπορούμε να έχουμε τη στοιχειώδη άμυνα της χώρας.

Ολα αυτά συνθέτουν ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι μόνο γενικά από τις κυβερνήσεις ή από αυτούς που έχουν την εξουσία, γιατί αυτοί ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Αλλά συνολικά από το λαϊκό κίνημα, από τους εργαζόμενους, με μια λαϊκή συμμαχία που θα απαιτήσουν και άλλη εξουσία. Με λαϊκή εξουσία, όπου θα γίνει πραγματικά ένας ενιαίος κρατικός φορέας αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα μας, για να μπορεί να λύνει και προβλήματα άμυνας της χώρας και να έχουν δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, να μπορούν να πληρώνονται κανονικά, να υπάρχει σταθερή μόνιμη εργασία, να γίνονται και προσλήψεις, γιατί χρειάζονται. Δεν μπορεί από τα 1.200 άτομα, που δούλευαν εδώ, να έχουμε φτάσει σήμερα στην ΕΛΒΟ να δουλεύουν 360 εργαζόμενοι, απλήρωτοι πολλούς μήνες και όσοι φεύγουν δεν έχουν λύσει τα προβλήματα με το εφάπαξ, με τις αποζημιώσεις. Δεν μπορεί εργαζόμενος να μην πληρώνεται τα δεδουλευμένα και να μην υπάρχει δέσμευση γι' αυτό. Γιατί μια επιχείρηση μπορεί να έχει δυσκολίες μια στιγμή, αλλά θα πρέπει να λύνονται αυτά τα προβλήματα με ευθύνη κι από κει και πέρα βεβαίως να γίνονται προσλήψεις. Αυτά τα ζητήματα θα τα παλέψουμε και στη Βουλή.

Η αλληλεγγύη του ΚΚΕ είναι δεδομένη προς τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψη, να πούμε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι για δεύτερη φορά υπουργοί της κυβέρνησης, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το Οικονομικών, δεν παραβρέθηκαν χθες σε Επίκαιρη Ερώτηση που έκανε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, εκ μέρους του ΚΚΕ, ειδικά για την ΕΛΒΟ. Και είναι πρόκληση το γεγονός αυτό. Θα έπρεπε να πάνε να δεσμευτούν για μια σειρά ζητήματα, γιατί δεν μπορούν να μένουν ξεκρέμαστοι εργαζόμενοι, δεν μπορεί να μένει ξεκρέμαστη η άμυνα της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ