Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Παζάρια και για το προσωπικό που θα «περπατήσει» την αναμόρφωση

Στο πλαίσιο των εντεινόμενων διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, αλλά και των παζαριών για το προσωπικό που θα την «περπατήσει», σήμερα αναμένεται συνάντηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με εκπροσώπους των «58», στον απόηχο της κυβερνητικής απόφασης για εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό.

Στελέχη της κίνησης των «58» φέρονται να εκφράζουν φόβους ότι μέσω της σταυροδοσίας θα εκλεγούν μόνο αναγνωρίσιμοι υποψήφιοι ή στελέχη που θα στηρίξει ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, λέγεται ότι στη συνάντησή τους με τον Ευ. Βενιζέλο, και προκειμένου να κατεβάσουν κοινό ευρωψηφοδέλτιο, θα ζητήσουν να έχουν «σημαίνοντα λόγο» στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου - ακόμη και βέτο στην επιλογή των υποψηφίων - να στηθεί προς τούτο μια επιτροπή που θα ελέγχει τις υποψηφιότητες και την προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων της λεγόμενης «ελληνικής Ελιάς», προκειμένου, όπως αναφέρουν, να μην αποκτήσουν το προβάδισμα «εκλεκτοί των καναλιών».

Επίσης αναφέρεται ότι οι «58» θα ζητήσουν στο κοινό ψηφοδέλτιο να μην υπάρχει καν το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά μόνο το κεντρικό όνομα που θα επιλεγεί για τη σύμπραξη της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας υπό τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η εναλλακτική τους πρόταση θα είναι όλοι οι μετέχοντες σχηματισμοί να τύχουν ακριβώς της ίδιας τυπογραφικής απεικόνισης.

Από τη μεριά τους, οι Α. Λοβέρδος και Η. Μόσιαλος, που επίσης προσανατολίζονται σε κοινή κάθοδο με την περιβόητη «Ελιά», εμφανίζονται να συμφωνούν με το θέμα του σταυρού. Επίσης, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δέχτηκαν θετικά τη σταυροδοσία, ενώ ακούγεται ότι η ηγεσία καταβάλλει προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων με τους λεγόμενους παπανδρεϊκούς.

Ανακοινώσεις προσεχώς προανήγγειλε ο Φ. Κουβέλης μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα» για το ζήτημα των συνεργασιών: «Επίκειται η δημοσίευση μιας διακήρυξης, ενός πλαισίου πολιτικού περιεχομένου, και αναμφισβήτητα θα φέρει υπογραφές συγκεκριμένων προσώπων ... και αμέσως μετά θα υπάρξουν και άλλα ονόματα». Οσο για την κίνηση των «58», επανέλαβε πως «δεν ανταποκρίνεται σ' αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία».

Αναταράξεις στη ΝΔ

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ μετά την ανακοίνωση δύο «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων για τη δημαρχία της Αθήνας, των βουλευτών της Νικήτα Κακλαμάνη και Αρη Σπηλιωτόπουλου. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Κακλαμάνης άφησε αιχμές για όσους επιλέγουν τους «επίσημους» υποψηφίους της ΝΔ: «Αυτοί ζουν μέσα σε τέσσερις τοίχους και δεν έχουν επαφή με τη λαϊκή βάση του κόμματος. Εγώ προέρχομαι από τη λαϊκή βάση και σε αυτήν απευθύνομαι».

Η επίκληση στη «λαϊκή βάση» σχετίζεται με τις αναζητήσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης για μια «άλλη Δεξιά», με «ευρωσκεπτικιστικό» προφίλ, χρήσιμη στα παζάρια των ντόπιων μονοπωλίων για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, με ταυτόχρονη ικανότητα εγκλωβισμού λαϊκών στρωμάτων.

Κατά τα λοιπά, αποπροσανατολίζοντας από την ουσία και στάζοντας «φαρμάκι» για τον «ομόσταβλο» αντίπαλό του, ο Κακλαμάνης ευχήθηκε καλή δύναμη στον Σπηλιωτόπουλο, εκφράζοντας την ελπίδα μέσα στους επόμενους 2,5 μήνες να μάθει τα προβλήματα της πόλης... Σημειωτέον, από τα κεντρικά της ΝΔ διαχέεται ότι δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής του Ν. Κακλαμάνη.

Για το Δήμο Αθηναίων εξάλλου ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητα του Β. Καπερνάρου εκ μέρους των ΑΝΕΛ. Τέλος, ο Θ. Καρυπίδης ανακοίνωσε ότι θα κατέβει ως υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, παρά την άρση της στήριξης στην υποψηφιότητά του από το ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ