Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Εχει «βάθος» ο καβγάς για τις υποψηφιότητες

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Βουδούρη, παρότι η πλειοψηφία διαμηνύει ότι το θέμα έχει κλείσει. Η συγκεκριμένη επιλογή εντάσσεται σε γενικότερους σχεδιασμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση παραγόντων κάθε «απόχρωσης», στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να διεκδικήσει με καλύτερους όρους την αστική διακυβέρνηση.

Μάλιστα ο Ν. Βούτσης, γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, προανήγγειλε κι άλλους τέτοιους συμμάχους, γράφοντας ότι ο Βουδούρης αποτελεί την «επιτομή ενός πολιτικού ανοίγματος για τη φάση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζουμε να ακολουθηθεί και από άλλες ανάλογες κινήσεις. Θα έχουμε τέτοιους όλο και περισσότερους, από περισσότερους χώρους...».

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» διαμαρτύρεται για τον τρόπο με τον οποίο η πλειοψηφία υπηρετεί τους στόχους που έχουν διαμορφώσει μαζί, εκτιμώντας ότι τους εκθέτει και δε βοηθά την προσπάθεια χειραγώγησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων. Ακριβώς αυτόν της το φόβο εκφράζει ο Α. Νταβανέλλος, στέλεχός της, σε άρθρο του: Αφού επιχαίρει για τη «σχετική αναδίπλωση» στην οποία «υποχρεώθηκε το "κέντρο" του ΣΥΡΙΖΑ» με την απόσυρση της υποψηφιότητας Καρυπίδη, συμπληρώνει πως «το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τα θραύσματα του μνημονιακού στρατοπέδου (...) δεν ενισχύει "αντικειμενικά" το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, είναι πιθανό να προκαλεί ρωγμές στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με πραγματικά πλατιά κοινωνικά ακροατήρια, ακόμα και να προκαλεί ρωγμές στον κορμό των κεκτημένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται στο τέλος της ημέρας ως μια αποσυσπειρωτική και όχι συσπειρωτική πολιτική. Με αυτήν την έννοια, η πολιτική της "αμφίπλευρης διεύρυνσης" είναι πιθανόν να αποδεικνύεται στο τέλος ως πολιτική επιπολαιότητα και όχι ως συγκροτημένη πολιτική συμμαχιών».

Χαρακτηριστικό για το γεγονός ότι η κριτική της «Αριστερής Πλατφόρμας» διατυπώνεται από τη σκοπιά της έγνοιας της για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί να λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση, θα αγκιστρώνει περισσότερες λαϊκές δυνάμεις για να τις ενσωματώνει στο σύστημα, είναι το σημείο του άρθρου του Α. Νταβανέλλου όπου υπενθυμίζει στην ηγεσία ότι η επιλογή Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής στις προηγούμενες εκλογές «οδήγησε σε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ (...) το ΚΚΕ, με τον Θ. Παφίλη, συγκέντρωσε 14,44%, διατηρώντας με άνεση την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της Αριστεράς».

Εκτιμά ακόμα ότι αυτό που έβγαλε το ΣΥΡΙΖΑ από την «περιπέτεια» ήταν η υιοθέτηση κάλπικης ριζοσπαστικής φρασεολογίας: «Χρειάστηκε η ριζοσπαστική πολιτική της πρώτης περιόδου της κοινωνικής αντίστασης στα μνημόνια, που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ μέγεθος και δυναμική μαζικού ρεύματος» και συνεπώς «σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος να τροποποιηθεί, ή και να ανατραπεί, αυτή η "παράδοση". Αντίθετα, οι δημοσκοπήσεις μας προειδοποιούν ότι το ασθενέστερο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο φόβος μεγάλων λαϊκών τμημάτων για το ενδεχόμενο μιας "πασοκοποίησης" του ΣΥΡΙΖΑ».

Η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι βεβαίως ραγδαία, αλλά η «Αριστερή Πλατφόρμα» αξιώνει ουσιαστικά να τηρούνται τα προσχήματα για να εξαπατούν το λαό.

Στο μεταξύ, αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει και στην Πάτρα, όπου τρεις διεκδικούν την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία. Ο Χρ. Πατούχας, επικεφαλής κίνησης που συνεργάζεται με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση διαφωνώντας με το στήσιμο κάλπης στις κομματικές οργανώσεις για την ανάδειξη του υποψηφίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Colpo grosso…(2015-08-27 00:00:00.0)
Μοιρασμένοι ρόλοι για αποπροσανατολισμό του λαού(2014-04-15 00:00:00.0)
Η ...διεύρυνση(2014-02-06 00:00:00.0)
Διεργασίες στον ευρύτερο οπορτουνιστικό χώρο(2011-07-20 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για την εκλογική και μετεκλογική τακτική(2010-11-23 00:00:00.0)
Σπέρνει αυταπάτες για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ(2009-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ