Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εν μέσω σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

ΚΙΕΒΟ.--

Η προσπάθεια επίτευξης ενδοαστικού συμβιβασμού συνεχίζεται αμείωτη στην Ουκρανία μαζί με τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και τα οδοφράγματα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που παζαρεύει και με τα δύο μπλοκ (Ρωσία, ΕΕ και ΗΠΑ) που έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία, λόγω της τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας, δήλωσε σήμερα, υποδεχόμενος στο Κίεβο τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, ότι επιθυμεί να προχωρήσει «το ταχύτερο δυνατόν η συνταγματική μεταρρύθμιση στη χώρα του». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία, «η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει πάντως να γίνει με σεβασμό σε όλες τις διαδικασίες», και συμπληρώνει: «Ο διάλογος και ο συμβιβασμός με την αντιπολίτευση είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να τερματιστεί η πολιτική κρίση στην Ουκρανία».

Αυστηρή προειδοποίηση της Ρωσίας

Ο Γιανουκόβιτς αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Σότσι με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει προειδοποιήσει ότι η χορήγηση της οικονομικής «βοήθειας» δανείου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εξαρτηθεί από τη στάση της νέας κυβέρνησης. Επίσης, η ρωσική κυβέρνηση με συνέντευξη του Σεργκέι Γκλάζιεφ, συμβούλου του πρόεδρου Πούτιν, που δημοσιεύεται σήμερα από την ουκρανική εφημερίδα «Κομερσάντ» και με αφορμή και την επίσκεψη Νούλαντ, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τον εκβιασμό και τον εκφοβισμό. Αναφέρθηκε και σε προηγούμενη συνάντηση της Αμερικανίδας αξιωματούχου τον περασμένο Δεκέμβρη με του λεγόμενους «ολιγαρχές» δηλαδή μεγαλοκαπιταλιστές της Ουκρανίας. Λέει χαρακτηριστικά: «Καθ' όσο γνωρίζουμε, απείλησε τους ολιγάρχες να τους βάλει σε μια αμερικανική μαύρη λίστα, αν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν παραχωρήσει την εξουσία στην αντιπολίτευση. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το διεθνές δίκαιο» και συνέχισε «φαίνεται πως οι ΗΠΑ ποντάρουν σ' ένα πραξικόπημα και δαπανούν 20 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για να χρηματοδοτούν την αντιπολίτευση και τους αντάρτες, περιλαμβανομένου του εξοπλισμού τους».

Ο Γκλάζιεφ με νόημα υπενθύμισε επίσης πως «η Ρωσία, με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ΗΠΑ, είναι εγγυήτρια της κυριαρχίας της Ουκρανίας, μετά την παραίτησή της το 1994 από τα πυρηνικά όπλα. Και θα μπορούσε έτσι να επέμβει σε συγκρούσεις αυτού του τύπου. Αυτό που κάνουν σήμερα οι Αμερικανοί με τρόπο μονομερή αποτελεί χονδροειδή παραβίαση αυτής της συμφωνίας».

Εντός του Κοινοβουλίου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιάτσενιουκ είπε ότι η τροποποίηση του συντάγματος είναι αναγκαία για να τερματιστούν οι «δικτατορικές εξουσίες που απολαμβάνει σήμερα ο Γιανουκόβιτς». Ανακοίνωσε επίσης ότι το κόμμα «Πατρίδα», του οποίου ηγείται, θα καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην επόμενη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη.

Τόσο ο Γιάτσενιουκ όσο και ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο έχουν αρνηθεί την πρόταση του Γιανουκόβιτς να αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση (στον πρώτο προτάθηκε η πρωθυπουργία και στον δεύτερο η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης), μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ