Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Επιταχύνονται οι διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία

Τη συγκρότηση ενιαίου «κεντροαριστερού» ψηφοδελτίου που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές μεθοδεύει σταθερά το ΠΑΣΟΚ με ενεργό παρέμβαση και στήριξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Το ξεπέρασμα του κατακερματισμού της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ο σχηματισμός ενός ενιαίου φορέα που θα πλασαριστεί στο λαό σαν «νέος» και θα ανακτήσει όσο έδαφος έχασε το ΠΑΣΟΚ, είναι μια από τις βασικές επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας, που προσβλέπει στην ανασύνθεση της εγχώριας Κεντροαριστεράς ως παράγοντα σταθερότητας του συστήματος.

Μιλώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στους σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο είπε: «Το ΠΑΣΟΚ παίρνει μια μεγάλη πρωτοβουλία ενόψει των ευρωεκλογών (...) Θέλουμε να συγκεντρώσουμε το σύνολο της ελληνικής Κεντροαριστεράς, των Ελλήνων που πιστεύουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ολα τα κόμματα, οι κινήσεις, τα πρόσωπα, να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το έχουμε συζητήσει με τον Χάνες (σ.σ. Χάνες Σβόμποντα, πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών, επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα ακριβώς για να επιταχύνει τέτοιες εξελίξεις) ο οποίος βοηθάει πάρα πολύ προς την κατεύθυνση αυτή, με τον Μάρτιν».

Οι παρεμβάσεις του ΕΣΚ, των Σουλτς και Σβόμποντα, δεν είναι τυχαίες. Η ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας δεν είναι θέμα στενά ελληνικό, ούτε περιορίζεται στο αν η ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών θα έχει έναν ή δύο βουλευτές παραπάνω ή παρακάτω από την Ελλάδα. Αφορά διεργασίες που συντελούνται συνολικά στη σοσιαλδημοκρατία σε επίπεδο ΕΕ και οι οποίες δεν είναι άσχετες από κινήσεις όπως π.χ. η συγκρότηση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, «οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ελλάδα στηρίζουν τη δύσκολη γραμμή. Τη γραμμή την καθαρά ευρωπαϊκή, την υπεύθυνη, της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής» και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είπε: «Εχουμε κάνει πολύ μεγάλες διαρθρωτικές προσαρμογές, όπως ξέρετε, έχουμε μια άλλη αγορά εργασίας, ένα άλλο ασφαλιστικό σύστημα».

Εξάλλου, συμπόρευση με τους «58» και το ΠΑΣΟΚ φέρεται να αποφάσισε τελικά ο Ανδρέας Λοβέρδος και το κόμμα του («Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα»), εγκαταλείποντας το σενάριο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ. Από το εγχείρημα κράτησε αποστάσεις ο αποχωρήσας από τους Οικολόγους Πράσινους Νίκος Χρυσόγελος.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ εισέπραξε χτες την άρνηση της ομάδας «Δίκτυο Π80» για τη δημιουργία «τρίτου πόλου». Με ανακοίνωσή του το «Δίκτυο Π80» τάσσεται υπέρ της ενότητας όλων των δυνάμεων που αναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία και σημειώνει ότι η κίνηση της ΔΗΜΑΡ δε συμβάλλει σ' αυτήν την κατεύθυνση.

  • Σήμερα παρουσιάζεται επισήμως το κόμμα των Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη, με επικεφαλής τον πρώτο. Κατά πληροφορίες θα λέγεται «Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό». Θα συμμετάσχουν και άλλα πρώην στελέχη των ΝΔ και ΑΝΕΛ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ