Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Κινητικότητα και αντιπαραθέσεις

Καθώς εντείνονται οι διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, φαίνεται να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και ομάδα στελεχών που διαφωνεί με τις αποφάσεις της στο ζήτημα των συνεργασιών. Παρότι δε συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το θέμα συντηρήθηκε με δηλώσεις των Σπ. Λυκούδη και Α. Παπαδόπουλου, Γραμματέα της ΚΕ και εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, αντίστοιχα.

Ο Σπ. Λυκούδης, σε κείμενό του, στο διαδίκτυο αναφέρει πως η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει εικόνα που δεν την τιμά και εξηγεί: «Αναφέρομαι στο παραλυτικό αποτέλεσμα που επιφέρουν από τη μια η δυσκαμψία μας στις προσκλήσεις διαλόγου που μας απευθύνονται και από την άλλη οι συνεχείς, αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών μας για το μείζον ζήτημα των στρατηγικών συμμαχιών».

Σε ό,τι αφορά την επάνοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση γράφει: «ΔΕΝ τοποθετούμαι. Μάλλον είμαι και ο μόνος που σιωπά. Διότι συναισθάνομαι ότι καραδοκεί ένας κίνδυνος για το κόμμα μας, ο κίνδυνος της γελοιοποίησης». Συμπληρώνει πως το κόμμα έχει μέλλον αν «επιχειρήσει να λειτουργήσει ως καταλύτης στο πεδίο της ανασυγκρότησης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Κεντροαριστεράς, με επιδίωξη την πολιτική και ηθική ηγεμονία των απόψεων και των προσώπων της. Κι αυτό θα το πετύχει μόνο συνειδητοποιώντας και εγκαταλείποντας την πολιτική αγοραφοβία».

Ο Α. Παπαδόπουλος, με άρθρο του στα «ΝΕΑ», με τίτλο «Ο χειρότερος ΣΥΡΙΖΑ» γράφει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε «όλα τα απομεινάρια του βαθέος ΠΑΣΟΚ, το αλαζονικό ύφος, τις απρέπειες με σκιτσογράφους και εσωκομματικούς διαφωνούντες» και διαφοροποιείται από επιλογές προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «όταν οι λόγοι που οδήγησαν στη διάσπαση του 2010 έχουν πολλαπλασιαστεί το 2013, είναι δυνατόν σήμερα να συζητά κανείς στα σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας;».

Τον αντίλογο διατυπώνει ο Ν. Τσούκαλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στον «Αθήνα 9.84», όπου δηλώνει «δεν μπορούμε ν' απευθυνόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ με εμμονές, εμπάθεια και ιδεοληψία, τη στιγμή που η Δημοκρατική Αριστερά έχει συνεργαστεί σ' ένα μεσοβραχυπρόθεσμο πλαίσιο με τον -ας τον πούμε-, ιδεολογικοπολιτικό αντίπαλο της Αριστεράς».

Ο ίδιος συμπληρώνει, σε σχέση με την ταχύτατη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ: «Ακούσαμε, για παράδειγμα, στην τελευταία συζήτηση στην ολομέλεια τον κ. Δραγασάκη να λέει ότι "η Ελλάδα, είναι μια χώρα με κράτος δικαίου, το οποίο έχει συνέχεια". Και το τι σημαίνει έχει συνέχεια, είναι κατανοητό. Είναι κάτι το οποίο η Δημοκρατική Αριστερά το έλεγε πριν από τις εκλογές του Μαΐου (...) φαίνεται ότι υπάρχει αυτή η προσαρμογή. Πρόκειται για ρεαλιστική προσαρμογή, την οποία καλωσορίζουμε...».

Συντηρείται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο προσκήνιο παραμένει το θέμα Τατσόπουλου καθώς στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι η εικόνα που μετέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια δεν ανταποκρίνεται στις παρατηρήσεις που του έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα για τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του. Η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε σχετικά προχτές, ωστόσο δηλώνει αναρμόδια, καθώς ο Π. Τατσόπουλος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Τατσόπουλος μιλώντας χτες στον ρ/σ «Βήμα» επανέλαβε τα υπονοούμενα σε βάρος του Β. Μουλόπουλου -προέδρου του ΔΣ της «Αυγής» που υπέγραψε άρθρα με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του- για τον καιρό που εργαζόταν στον ΔΟΛ. Ξεκαθάρισε ότι δε σκέφτεται να παραιτηθεί γιατί παρότι νιώθει κάποιοι να τον οδηγούν στην έξοδο πιστεύει ότι εκφράζει «τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ, ένας ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο Λ. Γρηγοράκος εξέφρασε την άποψη ότι «στην πολιτική πρέπει να είμαστε ανοιχτοί» και πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλάει με την αριστερά του και με την κεντροδεξιά που ήταν κάποτε κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό»...

Νέα κοινοβουλευτική ομάδα

Η ίδρυση 8ης κοινοβουλευτικής ομάδας με τον τίτλο «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές» ανακοινώθηκε χτες στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σε μια κίνηση που δεν είναι άσχετη από τις γενικότερες διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Τη νέα ομάδα αποτελούν οι εξής 11 «ανεξάρτητοι» βουλευτές: Ν. Νικολόπουλος (από το «Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα Ελλάδας»), Αν. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης (από τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα»), Γ. Κουράκος και Ν. Σταυρογιάννης (από τη «Νέα Μέρα»), Οδ. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς, Θ. Παραστατίδης (από την «Κοινωνία Πρώτα»), καθώς και οι Μ. Ανδρουλάκης, Γ. Κασαπίδης και Μ. Μπόλαρης. Επικεφαλής της ομάδας ορίστηκε ο Θ. Παραστατίδης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές» θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ με την ίδρυση της νέας ομάδας ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για να τους εξασφαλιστούν γραφεία, εξοπλισμός και διοικητικοί υπάλληλοι. Επίσημη ανακοίνωση θα γίνει και από την Ολομέλεια της Βουλής.

Για την ώρα τουλάχιστον, δε συμμετέχει στη νέα ομάδα η Θ. Τζάκρη, η οποία διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά τη θετική της ψήφο στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ