Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ 2013
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να μη γυρίσει γρανάζι αύριο στην απεργία

Μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης στον κλάδο συζήτησε η Γενική Συνέλευση την περασμένη Κυριακή

Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση
Η αναγκαιότητα να πετύχει η αυριανή απεργία στον κλάδο και το τι συγκεκριμένα πρέπει να γίνει στο χρόνο που απομένει, συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής, την περασμένη Κυριακή στα γραφεία του ΕΚΑ. Στη μαζική συνέλευση συμμετείχαν εργάτες από εργοστάσια του κλάδου, σε πολλά από τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις: ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ, ΝΙΚΑ, ΚΑΤΣΕΛΗ, ΥΦΑΝΤΗΣ, ΦΛΩΡΙΔΗΣ, ΝΟΥΝΟΥ, ΒΙΟΓΑΛ, απολυμένοι, νεολαίοι που δουλεύουν για 511 ευρώ, εργαζόμενοι που βιώνουν καθημερινά την εργοδοτική επιθετικότητα και τρομοκρατία.

Η Γενική Συνέλευση έγινε σε μια περίοδο που η εργοδοσία εντείνει την επιθετικότητά της, με απολύσεις (COCA - COLA, ΝΟΥΝΟΥ, ΝΙΚΑΣ), εκ περιτροπής εργασία (ΦΑΓΕ), μειώσεις μισθών (ΕΒΓΑ), καθυστερήσεις δεδουλευμένων (ΒΙΟΓΑΛ). Σε εξέλιξη βρίσκονται και κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. «Τα προβλήματα των εργατών ενός εργοστασίου, είναι προβλήματα των εργατών του κλάδου», τονίστηκε εισηγητικά από τον πρόεδρο του Συνδικάτου, Απ. Γαρμπή.

Η συζήτηση που ακολούθησε, μετέφερε πείρα από τους τόπους δουλειάς:

  • Ο Νίκος, εργαζόμενος στη ΝΙΚΑΣ, στάθηκε στη δημιουργία Εργοστασιακής Επιτροπής: «Κάναμε βήματα σταθερά, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία. Η εργοδοσία επιχείρησε με κάθε τρόπο να μας διασπάσει. Ομως, δώσαμε μαζί ενιαία τη μάχη, ενάντια στην απόλυση του συναδέλφου, με πετυχημένη απεργία. Κατανοήσαμε πως η επίθεση ήταν ενιαία και πως πρέπει να στηριχθούμε ο ένας στον άλλο».
  • Η Εύα, από τη ΒΙΟΓΑΛ, είπε: «Μας έλεγαν να βάλουμε πλάτη για να μη γίνουμε σαν το διπλανό εργοστάσιο που απολύει, που μειώνει μισθούς κλπ. Μετά από δύο μήνες γίναμε εμείς το διπλανό εργοστάσιο».
  • Από τον ΚΑΤΣΕΛΗ: «Πριν από 9 χρόνια προσλήφθηκα στον ΚΑΤΣΕΛΗ. Μέσα μου είπα "σώθηκα", αφού μπήκα σε ένα μεγάλο εργοστάσιο και υποχώρησα. Σήμερα καταλαβαίνω ότι δεν είναι έτσι».
  • Εργαζόμενος από το ΦΛΩΡΙΔΗ: «Νιώθω φόβο και πίεση. Αλλά αν συνεχίσω να το κάνω αυτό, δε θα χάσω απλά τη δουλειά μου, θα χάσω την ίδια μου τη ζωή».
  • Πήραν το λόγο και νέοι εργαζόμενοι του κλάδου, που δούλευαν στην ΕΒΓΑ με 511 ευρώ: «Μου έλεγαν ότι δεν ανήκω στον κλάδο, γιατί δούλευα εποχιακή. Ομως όλοι είμαστε εργαζόμενοι και από τη στιγμή που δουλεύω εδώ, ανήκω στον κλάδο».

Η συζήτηση επεκτάθηκε στα ζητήματα των γυναικών εργαζομένων στον κλάδο, καθώς και στην κοινή δράση ανέργων κι εργατών του κλάδου. Μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης εκλέχτηκε η νέα Εργοστασιακή Επιτροπή από τους εργαζόμενους του ΝΙΚΑ. Στη Γενική Συνέλευση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κώστα Λιαπάτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ