Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Τα οξυμένα προβλήματα καθιστούν αναγκαία την απεργία

Την Κυριακή έγινε η Γενική Συνέλευση του σωματείου

Με θέμα την οργάνωση της απεργίας στις 6 Νοέμβρη έγινε την Κυριακή η Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Κεντρικό ζήτημα ήταν ο τρόπος με τον οποίο η δουλειά θα απλωθεί προς τα κάτω, ώστε ο κάθε εργάτης να γίνει συμμέτοχος στις αποφάσεις του Σωματείου, να μπει στη δράση και να δημιουργηθούν νέες Σωματειακές Επιτροπές.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους συναδέλφους», επισημάνθηκε εισηγητικά από τον πρόεδρο της Ενωσής Λ. Σακκά,«ότι σε συνθήκες γενικότερης υποχώρησης του εργατικού κινήματος, δεν είναι εύκολο να έχεις γρήγορα αποτελέσματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο αγώνας μας πάει χαμένος. Η οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς και στον κάδο θα έχει αποτελέσματα όταν χτίζεται σε σωστές βάσεις. Οταν απαλλαγμένη από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, από βαλτούς καλοπληρωμένους εκπροσώπους της εργοδοσίας στο εργατικό κίνημα, χαράξει το δικό της σχέδιο δράσης. Και η οργάνωση δε γίνεται με αποφάσεις από τα πάνω, αλλά με αποφάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς και μετά στον κλάδο».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο στη συζήτηση, όσο και εισηγητικά, έγινε ξεχωριστή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στους τόπους δουλειάς και καθιστά επιβεβλημένη την κήρυξη και συμμετοχή στην απεργία. Συγκεκριμένα:

  • Η εργοδοσία επιτίθεται με κάθε τρόπο στα δικαιώματα των εργαζομένων. «Εχουμε πάψει να αντιμετωπίζουμε την προσπάθεια για ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις. Η γραμμή ΣΕΒ - ΣΕΜΕΕ, είναι για ατομικές με όσο λιγότερα γίνεται», τονίστηκε.
  • Σε όσες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι σύρθηκαν να «βάλουν πλάτη» (π.χ. «Fimi Pack», «3Ε Εκτυπωτική» και «Ελευθεροτυπία»), τώρα κυνηγάνε να πάρουν τα λεφτά τους. «Και στις τρεις περιπτώσεις, η εργοδοσία κάνει προσπάθειες να "σηκώσει" περιουσιακά στοιχεία που οι εργαζόμενοι έχουν δεσμεύσει με ασφαλιστικά μέτρα».
  • Στην «3Ε Εκτυπωτική», χάρη στη συνεχή δραστηριότητα και τους αγώνες της Σωματειακής Επιτροπής και του κλαδικού Συνδικάτου, οι εργαζόμενοι πέτυχαν να πληρωθούν ένα μέρος των δεδουλευμένων, παίρνοντας μέρος του ποσού από την πώληση μιας μηχανής.
  • Στους χώρους δουλειάς που οι εργαζόμενοι πρόβαλαν αντιστάσεις, μπήκαν εμπόδια στα εργοδοτικά σχέδια. «Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ, όπου μπορεί να μην πετύχαμε να κρατήσουμε το επίδομα γάμου, αλλά με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, που οργανώνονται μέσα από συχνές γενικές συνελεύσεις στο χώρο, πιέζουμε να μη μεγαλώσει η ψαλίδα στις πληρωμές και να μπει πρόγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων», ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε.
  • Στο «ΒΛΑΧΟ», η Σωματειακή Επιτροπή μπήκε μπροστά στη μάχη για να μην κοπεί το επίδομα γάμου, κάτι που πέτυχε, καθώς και για να μην περάσουν οι ατομικές συμβάσεις.
  • Ξεχωριστή βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στη νεολαία με εξειδίκευση στις σχολές του ΟΑΕΔ και στη ΣΓΤΚΣ των ΤΕΙ, που εκπαιδεύεται η αυριανή βάρδια του κλάδου.

Αποφασίστηκε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, να διαδοθεί πλατιά ότι ο κλάδος δίνει μάχη με αίτημα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, διατηρώντας μισθούς και δικαιώματα. Οι Σωματειακές Επιτροπές να βγάλουν και δικές τους ανακοινώσεις που θα καλούν τους εργάτες να πάρουν μέτρα για τη συμμετοχή. Τέλος, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να μη γίνονται δεκτά ως μέλη του Σωματείου τα οργανωμένα μέλη της Χρυσής Αυγής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ