Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενική συνέλευση σήμερα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Εληξε η «εκ περιτροπής» εργασία, αλλά οι 1.100 εργαζόμενοι παραμένουν στον αέρα

Στον αέρα βρίσκονται οι 1.100 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η λειτουργία του ναυπηγείου. Από χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να βρίσκονται κανονικά στα πόστα τους, καθώς έληξε τυπικά το εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, με 4 μεροκάματα το μήνα, που τους είχε επιβάλει η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων από τις 18 Απρίλη 2012. Ωστόσο, το ναυπηγείο παραμένει «νεκρό». Σήμερα στις 8 το πρωί θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, παραμένουν σε πλήρη ισχύ οι διώξεις σε βάρος 12 εργαζομένων και συνδικαλιστών του ναυπηγείου, ανάμεσά τους και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που βρέθηκαν κατηγορούμενοι με ανυπόστατες κατηγορίες, μετά την άγρια επίθεση που εξαπέλυσαν στις 4 Οκτώβρη του 2012, οι δυνάμεις καταστολής σε βάρος των εργαζομένων του ναυπηγείου που διαδήλωναν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Αμυνας. Απαιτούσαν την επαναλειτουργία του ναυπηγείου και υπερασπίζονταν το δικαίωμά τους στη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Η δίκη που είχε οριστεί για χτες σε βάρος των 12 εργαζομένων, αναβλήθηκε για τις 5 Μάη.

Η αγωνιστική παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δραστική συρρίκνωση συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ τα μονοπώλια, πατώντας στις πλάτες των εργαζομένων και κρατώντας κλειστό το ναυπηγείο ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν νέο «ζεστό» χρήμα και νέα προγράμματα.

Η ΕΕΝΣ επισημαίνει ότι σε αυτές τις εξελίξεις έχει βάλει τη σφραγίδα του ο εργοδοτικός, κυβερνητικός συνδικαλισμός ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου και πρέπει να απομονωθεί. Στον αντίποδα, ο πλήρης συμβιβασμός των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, σε εργοδοσία και κυβέρνηση αποτυπώνεται σε ανακοίνωση του σωματείου: «Ολοι οι εργαζόμενοι θα είμαστε στη διάθεση της εταιρείας για εργασία όπως ήμασταν και όλο αυτό το διάστημα των 18 μηνών» και με θράσος ζητά να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση «για κάθε μορφή κινητοποίησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ