Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΟΗΕ
Σε «συμβιβασμό» καταλήγουν τα «παζάρια»

Στο τραπέζι βρίσκεται και η στρατιωτική απειλή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμβιβασμού που θα αφορά στην απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό βρίσκονται τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, τα πέντε μόνιμα μέλη έχουν, ήδη, συμφωνήσει στα βασικά σημεία της απόφασης και διαπραγματεύονται τις λεπτομέρειες, όπως π.χ. τον τρόπο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, υποστηρίζοντας ότι «έχει γίνει πρόοδος και μένουν λίγα να διευκρινιστούν». Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωνε, από την πλευρά του, ότι ξεπεράστηκε «ένα μεγάλο εμπόδιο» στις επαφές που έχουν Ρωσία και ΗΠΑ για το περιεχόμενο της απόφασης για το συριακό χημικό αφοπλισμό, καθώς συμφωνήθηκε να υπάρχει αναφορά στο κείμενο στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση αλλά να μην υπάγεται η απόφαση στο άρθρο.

Δηλαδή, για να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές θα γίνεται μνεία στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας αλλά αυτή δεν θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αυτόματα παρά μόνο μετά από νέα σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο επιβεβαίωσε την πρόοδο αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Κίνας που συναντήθηκαν χτες δήλωσαν ότι είναι απαραίτητο να «υπάρξει γρήγορη δράση στο θέμα της Συρίας» και ότι «θα πρέπει η απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό να είναι δεσμευτική και να ασκεί πίεση».

Δεν αποκλείει στρατιωτική επίθεση ο Ασαντ

Από την πλευρά του, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ αλ Ασαντ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Τελεσούρ», επανέλαβε την πρόθεσή του να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εντούτοις, εκτίμησε ότι δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος στρατιωτικής επίθεσης κατά της χώρας του, εκτιμώντας ότι τα χημικά όπλα είναι το πρόσχημα και ότι αργότερα μπορεί να βρεθεί κάποιο άλλο, γιατί απώτερος στόχος κάποιων δυνάμεων είναι ν' αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες, στη Συρία έφτασαν εκ νέου οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για να ερευνήσουν άλλες 13 - 14 καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων. Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στην αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ», δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, του παρέδωσε ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες που διενήργησε η Ρωσία σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στο προάστιο Γκούτα της Δαμασκού, αλλά και σε προηγούμενο ανάλογο περιστατικό το Μάρτη. Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι και στα δύο προκύπτει πως χρησιμοποιήθηκε «νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν που έχει παρασκευαστεί πρόχειρα εντός Συρίας και δεν έχει παραχθεί από οργανωμένο μεγάλο εργαστήριο, όπως συμβαίνει με τα χημικά που διαθέτει ο συριακός στρατός».

«Αποκηρύσσουν» οι ισλαμιστές την «Εθνική Συριακή Συμμαχία»

Εντεκα ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ορισμένα μέλη του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» αλλά και η ακραία εξτρεμιστική οργάνωση μισθοφόρων «Μέτωπο αλ Νούσρα», δήλωσαν, χτες, με κοινή ανακοίνωση ότι «δεν αναγνωρίζουν καμία δικαιοδοσία σε ομάδες και επιτροπές που στήνονται στο εξωτερικό και δεν έχουν καμία σχέση με το τι γίνεται εντός Συρίας». Καλούν, επίσης, σε «ενότητα» όλους τους αντικαθεστωτικούς στη βάση ενός στιβαρού πλαισίου, αυτού της σαρία. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω διχασμό και αιματηρή αντιπαλότητα μεταξύ των αντικαθεστωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ