Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιβάρυνση της δημόσιας Υγείας σε μεγάλες πόλεις

Στην επιβάρυνση της δημόσιας Υγείας σε μεγάλες πόλεις από τη χρήση στερεάς βιομάζας ως καύσιμης ύλης, αλλά και στις υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στη Μεσόγειο αναφέρθηκαν ειδικοί επιστήμονες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος CROME (Cross Mediterranean Environment & Health Network), που έχει ως στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες στην Ελλάδα, στη Σλοβενία, στην Ιταλία και την Ισπανία.

Οπως σημειώθηκε, περίπου το 36% των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης τον περσινό χειμώνα, οφείλονταν στην καύση βιομάζας που έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά και στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν άσθμα. Τονίστηκε, επίσης, ότι υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την τοξικότητα της ατμόσφαιρας κυρίως στα μικρά παιδιά, καθώς η επιβάρυνση της υγείας τους είναι πενταπλάσια σε σχέση με τους ενήλικες.

Σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις υδραργύρου, αναφέρθηκε ότι παρατηρείται ιδιαίτερη επιβάρυνση στη Μεσόγειο Θάλασσα και ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου μετρήσεις σε νησιωτικό πληθυσμό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ψαριών, δείχνουν 2,5 φορές υψηλότερα τα ποσοστά υδραργύρου σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων Μεσογειακών χωρών. Ειπώθηκε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στη Μεσόγειο οφείλονται σε ανθρωπογενείς παράγοντες αλλά και σε φυσικά αίτια.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα μελετηθούν οι επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία στην περιοχή του Ασωπού, στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στις επιπτώσεις από τη χρήση βαρέων μετάλλων στη Χαλκιδική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ