Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Με επιτυχία άνοιξε η αυλαία των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη

Αύριο η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας ξεκίνησαν χτες βράδυ οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό σύνθημα «άλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη». Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο Σάββατο οπότε και θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χιλιάδες νέοι και άνθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο της νεολαίας του ΚΚΕ και συναντήθηκαν στη μεγάλη νεανική πολιτεία που στήθηκε στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», τον ιστορικό τόπο που είναι ποτισμένος από το αίμα και τον ιδρώτα των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στα κτίριά του.

Με ενθουσιασμό συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες, στις συζητήσεις που έγιναν στα περίπτερα των μαθητών, της εργασίας και των ΑΕΙ -ΤΕΙ, στα καλλιτεχνικά σεμινάρια, στο «τηλεπαιδνίδι» με θέμα «αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό» και φυσικά στις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στις τρεις σκηνές.

Την τιμητική του είχε και φέτος ο παιδότοπος. Τα παιδιά ήταν οι ίδιοι πρωταγωνιστές στο «σανίδι» και στο παιχνίδι. Αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι ζωγραφίζοντας σε πέτρες, κατασκευάζοντας κορνίζες, τραγούδησαν, έπαιξαν μουσικοκινητικά παιχνίδια, παρουσίασαν την παράσταση «το χαρούμενο λιβάδι» και παρακολούθησαν με προσοχή γιατί «το γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα».

Από τη συζήτηση στο Εργατικό Στέκι
Από τη συζήτηση στο Εργατικό Στέκι
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης, των εργατικών λαϊκών οικογενειών και των παιδιών της, στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στο εισόδημα, αλλά και το περιβάλλον, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά μέσα από τα περίπτερα των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Με μια δυνατή εικόνα πρόχειρων τάφων αναδείχθηκε ότι ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών με θύματα την εργατική τάξη, τους λαούς, στις εκατόμβες που στήνουν με τα όπλα, τους πολέμους και τις επεμβάσεις, αλλά και στους χώρους δουλειάς στα σύγχρονα κάτεργα, μπορεί να σταματήσει με την κατάργηση της εκμετάλλευσης και των εκμεταλλευτών.

«Εργάτη εσύ πρέπει να πάρεις την εξουσία»

Στο περίπτερο της εργασίας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της 2ης μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ, «Αλήθειες και ψέμματα για το σοσιαλισμό». Ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη σήμερα να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη και οι οργανωμένοι ταξικοί αγώνες. Να δυναμώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να ισχυροποιηθεί η λαϊκή συμμαχία, να δυναμώσουν οι αγώνες σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με τα συμφέροντα και την εξουσία των αφεντικών. Ξεκαθάρισε ότι «η εργατική τάξη και τα παιδιά της μπορούν να ξεμπερδέψουν με το βραχνά των κρίσεων, με τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής μόνο αν πάρουν στα χέρια τους την εξουσία. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το τσάκισμα του αστικού κράτους, φτιάχνοντας το δικό της κράτος, το εργατικό, το σοσιαλιστικό κράτος. Το μοναδικό κράτος που μπορεί κοινωνικοποιώντας τα μέσα παραγωγής, απαλλαγμένο από τις δεσμεύσεις στην ΕΕ και τους άλλους οργανισμούς, και μέσα από μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της χώρας, και να παράγει με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών του λαού».

Στο επίκεντρο η πάλη για την Παιδεία

γέμισε χαρούμενες φατσούλες ο παιδότοπος
γέμισε χαρούμενες φατσούλες ο παιδότοπος
Θέατρο, τραγούδι, παιχνίδι, συζήτηση. Στο Μαθητικό Στέκι του φεστιβάλ οι μαθητές διασκέδασαν, έμαθαν, μοιράστηκαν και σκέφτηκαν τρόπους να αγωνιστούν για το σχολείο που θα μορφώνει. Οι χτεσινές εκδηλώσεις άρχισαν με συζήτηση για την οργάνωση της πάλης στη νέα σχολική χρονιά και σε ποια κατεύθυνση επιβάλλεται να αλλάξει το σχολείο. Οπως τονίστηκε από τον Γιάννη Δελλή, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο νέος εκπαιδευτικός νόμος είναι μια βόμβα διασποράς της γνώσης. Προετοιμάζει το αυριανό φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό με μια μεγάλη μάζα μαθητών να εξαναγκάζεται προς την μαθητεία και την κατάρτιση, να πάρει μερικές βασικές δεξιότητες όπως «λίγα τουριστικά αγγλικά» και «κάποια σχέση» με τους Η/Υ. Στόχος του είναι η προσαρμογή της εκπαίδευσης στην καπιταλιστική αγορά, στον ανταγωνισμό και στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ο Γιάννης Βαγγέλι, πρόεδρος του 15μελούς του 8ου ΕΠΑΛ Ευκλείδης, αναφέρθηκε στην περσινή χρονιά, στο συντονισμό των μαθητών με τα σωματεία της περιοχής (π.χ. με το νοσοκομείο «Θεαγένειο» για δωρεάν εξετάσεις των μαθητών), με Λαϊκές Επιτροπές, με άλλα σχολεία. Τόνισε πως στη νέα χρονιά ο συντονισμός, η οργάνωση, οι μαθητικές πρωτοβουλίες πρέπει να ενταθούν.

Ακολούθησε θεατρική παράσταση από μαθητές, που έπαιξαν το έργο του Κώστα Βάρναλη «Το κελάηδισμα της τσίχλας», συναυλία ραπ ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και διαδραστικό παιχνίδι «Μάντεψε ποιος είναι ακραίος σήμερα και ποιος όχι» με την απονομή αναμνηστικών δώρων (τετράδια, αφίσες, κοσμήματα κ.ά.) σε όσους συμμετείχαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη(2017-09-10 00:00:00.0)
Χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων το μαθητικό στέκι(2014-09-13 00:00:00.0)
Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»(2014-09-07 00:00:00.0)
Την Πέμπτη ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα(2013-09-15 00:00:00.0)
Στιγμιότυπα από τη μεγάλη γιορτή στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ(2010-09-23 00:00:00.0)
Πολιτεία του Φεστιβάλ: 30 χρόνια συσσωρευμένης εμπειρίας(2004-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ