Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Συντονίζονται και οργανώνουν την αντεπίθεσή τους

Παρουσία σωματείων του κλάδου συνεδρίασαν χτες η Εκτελεστική Γραμματεία και η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή συνεδρίαση με την παρουσία των σωματείων
Από τη χτεσινή συνεδρίαση με την παρουσία των σωματείων
Συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, στην κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα, στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών, ώστε οι εργαζόμενοι να μην αποδεχθούν τη νέα μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων τους, να παλέψουν για επαναφορά της κλαδικής σύμβασης στα 918 ευρώ, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, συζήτησαν χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, σε κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων σωματείων του κλάδου από την Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα σωματεία: Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πέλλας - Ημαθίας, το πανελλαδικό επιχειρησιακό στην «Αρβανιτίδης», το παράρτημα στην «Πράκτικερ» και το παράτημα στη «Μαρινόπουλος».

Εισηγητικά, ο Γιάννης Κομνηνός, από την Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών, παρουσίασε τις εξελίξεις στον κλάδο που συνοδεύονται από την πλήρη εξέλιξη και ένταση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων. Οπως σημείωσε, οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, η όξυνση του ανταγωνισμού, η συρρίκνωση της αγοράς που οδηγεί σε πτωχεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ισχυροποιώντας τη θέση πολυεθνικών ομίλων, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στην ανεργία.

Βασικό στοιχείο της επίθεσης στους εργαζομένους είναι να μειωθούν και άλλο οι μισθοί, να αποδιοργανώσουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, τα ωράρια εργασίας, να γενικεύσουν τις ατομικές συμβάσεις. Η ΕΣΕΕ μιλάει για νέα κλαδική σύμβαση με μειώσεις μισθών 13%, απαιτεί μείωση κατά 33 % του «μη μισθολογικού εργατικού κόστους», δηλαδή μείωση εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, φοροαπαλλαγές. Προετοιμάζει τον κλάδο συνολικά για να αποδεχτεί τις νέες ανατροπές που θα έρθουν και θα αφορούν την κατάργηση των αποζημιώσεων, των εργοδοτικών εισφορών, των επιδομάτων, των δώρων κ.ά.

Την ίδια ώρα οι συνθήκες δουλειάς έχουν χειροτερεύσει τόσο στα πολυκαταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, τις εταιρείες καθαριότητας, η μερική απασχόληση έχει φτάσει το 60% - 70% ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Η «Jumbo» ζητά εργαζόμενους 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ. Συμβάσεις 8ωρων μετατρέπονται σε 6ωρες - 4ωρες, η ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά κυριαρχούν, η εκμετάλλευση των εργαζόμενων αυξάνεται είτε εντατικοποιώντας τη δουλειά, είτε αυξάνοντας τις ώρες εργασίας (10ωρα - 12ωρα). Συντηρείται κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, με την απειλή απόλυσης, ώστε να κάμπτονται οι όποιες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ανοίγει ο δρόμος για 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους.

Μπροστά στις εξελίξεις, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ υπερασπίζεται την κερδοφορία των μεγαλεμπόρων, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην υποχώρηση, στο συμβιβασμό, την απογοήτευση.

Τονίστηκε ότι κόντρα σε αυτήν την κατάσταση, οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να γίνουν βήματα στην οργάνωση του αγώνα με σωματειακές επιτροπές - επιτροπές αγώνα, στη μαζικοποίηση των συνδικάτων με εργαζόμενους από τους μεγάλους χώρους δουλειάς. Να δίνεται περιεχόμενο για καθημερινή δράση, για να κατανοείται η ανάγκη ενότητας στη δράση της εργατικής τάξης στον τόπο δουλειάς, στον κλάδο συνολικά. Να επιδράσουν στο περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του αγώνα, στα αιτήματά του.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν τα σωματεία και θα πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια στις μειώσεις μισθών, θα παρέμβουν σε χώρους που είναι σε εξέλιξη προβλήματα, θα οργανωθούν περιφερειακές συσκέψεις και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την κοινή δράση στη βάση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου και άλλων κλάδων.

Σημαντικό καθήκον αποτελεί η λαϊκή συμμαχία σε επίπεδο κλάδου να γίνει ισχυρός πόλος συγκέντρωσης δυνάμεων που θα παλεύει για όλα τα λαϊκά προβλήματα σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, με στόχο την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι να αντιπαρατεθούν με εργοδότες και εργοδοτικούς(2013-11-21 00:00:00.0)
Εξαπολύει επίθεση για να θωρακίσει τα κέρδη της(2013-04-12 00:00:00.0)
Αύριο η δίκη για το εκβιαστικό στήσιμο Ενωσης Προσώπων(2013-02-14 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε μειώσεις μισθών(2012-01-28 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να μην υποχωρήσουν(2011-01-28 00:00:00.0)
Κάθε χώρος δουλειάς να μετατραπεί σε οχυρό αντίστασης(2010-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ