Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτιμήσεις για τη ρωσική στάση

Η Ρωσία δεν μπορεί να αποτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών χωρών στη Συρία, κι έτσι δεν θα αναλάβει καμία ανοιχτή στρατιωτική δράση, αλλά θα προσπαθήσει να οργανώσει μια ομάδα χωρών, που θα τοποθετηθεί ενάντια σ' αυτή τη «χρήση βίας» κατά της Συρίας, εκτιμούν Ρώσοι εμπειρογνώμονες, στους οποίους απευθύνθηκε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο πρόεδρος του «Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας» (ΜΚΟ) και εκδότης του περιοδικού «Η Ρωσία στις παγκόσμιες υποθέσεις», Φιόντορ Λουκιάνοφ, εκτιμά ότι «η Ρωσία δεν θα εμπλακεί σε πολεμικές ενέργειες, κάτι άλλωστε που δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ». Παρόμοια άποψη εξέφρασε και η επικεφαλής του Κέντρου Ασίας και Μέσης Ανατολής, του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Ελενα Σουπόνινα: «Η δύναμη της Ρωσίας βρίσκεται στη διπλωματική δεξιότητά της, στο πολιτικό βάρος της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά επειδή αυτή η επιχείρηση (πόλεμος εναντίον της Συρίας) θα διεξαχθεί με την καταστρατήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει. Και, ίσως, αυτό να είναι κάτι το καλό, επειδή, παρά τη σοβαρότητα του συριακού προβλήματος, δεν είναι λόγος για τον οποίο η Ρωσία θα πρέπει να εμπλακεί σε μια σκληρή αντιπαράθεση με τη Δύση. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς είναι τεταμένες».

Σύμφωνα με τον Λουκιάνοφ, στην περίπτωση της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στις υποθέσεις της Συρίας, η Ρωσία θα τεθεί επικεφαλής μιας ένωσης χωρών που αντιτίθενται στις ενέργειες των ΗΠΑ. «Η αντίδραση θα είναι πολιτική, έντονα αρνητική. Ισως η Ρωσία χρησιμοποιήσει την προσεχή άτυπη σύνοδο των BRICS, στο περιθώριο της συνάντησης του G-20, στις αρχές του Σεπτέμβρη και στη συνέχεια στη Σύνοδο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, στο Μπισκέκ, στις 13 Σεπτέμβρη. Η Ρωσία θα επιδιώξει να οργανώσει μια εντυπωσιακή ομάδα χωρών, οι οποίες έντονα θα απορρίψουν την πρακτική αυτή (της στρατιωτικής επέμβασης στις υποθέσεις της Συρίας)», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ