Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΖΗΤΗΜΑ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Πρόσω... με τους εφοπλιστές το υπουργείο

Με τους εφοπλιστές και όχι με τους εργαζόμενους στους αρχαιολογικούς χώρους επιχειρεί να αντιμετωπίσει προβλήματα σχετικά με την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη και το Μουσείο Ακρόπολης, ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, στο Μουσείο Ακρόπολης, υπό τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συμμετοχή του προεδρείου και των μελών του ΔΣ της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Μ. Λάμπρου, και από πλευράς ΥΠΠΟ του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, της γενικής γραμματέα Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, αρμόδιων γενικών διευθυντών του υπουργείου, του προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Παναγιώτη Τζίνη, του αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, Κωνσταντίνου Νικολάου, και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, απόντων των Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, συγκροτήθηκε «Κοινή επιτροπή μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα».

Από την πλευρά του, εξάλλου, ο Μ. Λάμπρου διαβεβαίωσε ότι η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας θα πράξει ό,τι «είναι δυνατόν για την ομαλοποίηση της κατάστασης όχι μόνο στους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας αλλά και σε όλα τα νησιά, όπου προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια». Τι ακριβώς εννοούν οι εφοπλιστές με την «ομαλοποίηση»; Και με ποια αρμοδιότητα;

Αφορμή για την ...κινητοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού ήταν ο συνωστισμός εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης από επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων, τα οποία φθάνουν όλα μαζί, την ίδια ώρα στον Πειραιά και εν συνεχεία οι επιβάτες τους κατευθύνονται στον ιερό βράχο.

Ωστόσο, θυμίζουμε ότι το ΥΠΠΟ αγνόησε την, από 24/07/2013, ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), με την οποία τόνιζε «τις αυξημένες ανάγκες σε φυλακτικό προσωπικό» και καλούσε την πολιτεία «να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, κατ' εξαίρεση, όπως συνέβη και σε άλλες κρίσιμες και υπολειτουργούσες υπηρεσίες του Δημοσίου (π.χ., σωφρονιστικοί υπάλληλοι κτλ)». Καλούσε μάλιστα τον υπουργό Πολιτισμού «σε άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων, που με την αύξηση των επισκεπτών, κρίνεται απολύτως αναγκαία και σε άμεση προτεραιότητα. Σαν πρώτο και άμεσο μέτρο, ζητάμε την μονιμοποίηση των 166 συναδέλφων με ασφαλιστικά, που εργάζονται για πολλά χρόνια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουν εμπειρία στη φύλαξη και απασχολούνται κύρια στην Αθήνα όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα (π.χ. Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Σούνιο κτλ)».

Επρεπε, λοιπόν, να θιχτούν οι πελάτες των κρουαζιερόπλοιων για να θορυβηθεί το ΥΠΠΟ και να προστρέξει, επιδεικνύοντας «καλή αγωγή» προς τους εφοπλιστές. Γιατί αν πραγματικά τους ενδιέφερε η πρόσβαση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους θα είχαν μεριμνήσει νωρίτερα. Η ΠΕΥΦΑ δηλώνει επίσης ότι η λεγόμενη «εθελοντική» δουλειά εκτός ωραρίου δεν μπορεί να συνεχιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ