Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Καταργείται η προκλητική ρύθμιση για διπλές συντάξεις

Τροπολογία κατέθεσε χτες η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν

Καταργείται με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η δυνατότητα κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών και άλλων αιρετών της Τοπικής Διοίκησης να παίρνουν διπλές συντάξεις. Το «παράθυρο» για δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση της σύνταξης σε υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές και αιρετούς της Τοπικής Διοίκησης, είχε ανοίξει πριν από λίγες μέρες, με επείγουσα εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που τους έδινε τη δυνατότητα να εξαγοράζουν πλασματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Η εγκύκλιος έρχονταν σε εφαρμογή των νόμων 3863/2010 και 4052/2012. Εδινε τη δυνατότητα σε αιρετούς που έχουν ήδη κατοχυρώσει δικαίωμα ξεχωριστής σύνταξης λόγω του δημόσιου αξιώματος, να εξαγοράσουν το χρόνο της θητείας τους και είτε να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης από το Ταμείο τους, είτε να προσαυξήσουν τη σύνταξη που θα λάβουν από τον οικείο ασφαλιστικό τους φορέα.

Η τροπολογία που κατατέθηκε χτες -μετά το ντόρο που προκλήθηκε- από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, Γ. Βρούτση και Γ. Στουρνάρα αντίστοιχα, στο νομοσχέδιο για τα εθνικά κληροδοτήματα, καταργεί τη διάταξη εκείνη του νόμου 3863/2010 που τους παρείχε τη δυνατότητα είτε να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας, στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι πριν από την εκλογή τους, είτε να αναγνωρίσουν το χρόνο της θητείας τους στους συγκεκριμένους κλάδους οποτεδήποτε.

Σε κάθε περίπτωση, ριζική λύση στο ζήτημα μπορεί να δοθεί μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση της ξεχωριστής σύνταξης που δίνεται στους αιρετούς και την προσμέτρηση του χρόνου της θητείας τους ως χρόνο ασφάλισης στον οικείο ασφαλιστικό τους φορέα, από όπου πρέπει και να συνταξιοδοτούνται, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ