Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Μέτρα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων

Eurokinissi

Σταγόνα στον ωκεανό αποδεικνύεται η λεγόμενη στεγαστική συνδρομή, που ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί στους σεισμόπληκτους του Νομού Φθιώτιδας, μετά το σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Αμφίκλειας, στις 7 Αυγούστου. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υποδομών, η συνδρομή - βοήθεια αυτή αφορά στην ανακατασκευή ή επισκευή κτιρίων που έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, ενώ το ύψος της θα ορίζεται ανάλογα με τα επίπεδα της ζημιάς και το είδος του ακινήτου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 40% της συνδρομής αυτής θα δίνεται δωρεάν, ενώ το 60% με άτοκα δάνεια που θα δοθούν στους δικαιούχους, με όρους που θα καθοριστούν αργότερα από υπουργικές αποφάσεις.

Η στεγαστική συνδρομή που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει για κατοικίες είναι 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μέχρι 120 τ.μ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση κατεστραμμένων σπιτιών. Οι παράγοντες που οδηγούν σε μια τέτοια εκτίμηση είναι:

  • Τα 600 ευρώ δεν ανταποκρίνονται ούτε σε ένα μικρό μέρος του κόστους κατασκευής μιας καινούριας κατοικίας και άρα οι ενδιαφερόμενοι θα είναι αναγκασμένοι είτε να πάρουν και συμπληρωματικό δάνειο από την τράπεζα, είτε να διαθέτουν αποταμιεύσεις.
  • Οι δαπάνες μόνο για τις σχετικές άδειες, τα σχέδια και την απομάκρυνση των μπαζών αποτελούν ένα σημαντικό κονδύλι που ανεβάζει αισθητά το κόστος.
  • Την ίδια στιγμή και παρά την κρίση διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι τιμές διαφόρων συντελεστών διαμόρφωσης του κόστους κατασκευής, όπως τα οικοδομικά, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά και άλλα δομικά υλικά.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της κτηματαγοράς, από τις 350 αγγελίες πώλησης καινούριων και παλαιών ακινήτων που πωλούνται στο Νομό Φθιώτιδας, φαίνεται ότι τα καινούρια διαμερίσματα έχουν τιμές που ξεφεύγουν αισθητά πάνω από τα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ οι τιμές τουλάχιστον 300 ακινήτων ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

Παράλληλα με όλα αυτά είναι ολοφάνερο ότι σε συνθήκες κλιμακούμενης λιτότητας και ολόπλευρης λεηλασίας των μισθών και των συντάξεων, με την ανεργία να έχει χτυπήσει την πόρτα και να αφορά κάθε οικογένεια, είναι δύσκολο και για πολλά νοικοκυριά εντελώς απαγορευτικό να πάρουν κάποιο δάνειο, έστω και άτοκο. Γιατί, στις περιπτώσεις που κάποιες οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν καν τα στοιχειώδη, είναι λογικό να μην είναι σε θέση να πληρώσουν ακόμα και τις άτοκες δόσεις.

Για την ανακατασκευή άλλου τύπου ακινήτων η στεγαστική συνδρομή ανά τετραγωνικό μέτρο είναι η εξής: Επαγγελματικοί χώροι & δημόσια κτίρια: 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μέχρι 120 τ.μ. Ιεροί ναοί: 500 ευρώ/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν. Διατηρητέα: 600 ευρώ/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν. Αγροικίες - αποθήκες: 150 ευρώ/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.

Σημειώνεται ότι από τους ελέγχους που έγιναν από τις 8 έως τις 21 Αυγούστου προέκυψε ότι το 40% των κτιρίων είναι μη κατοικήσιμα. Συνολικά διενεργήθηκαν 1.566 αυτοψίες από 70 μηχανικούς της ΥΑΣ και διαπιστώθηκε ότι εξ αυτών τα 940 (ποσοστό 60%) ήταν κατοικήσιμα και τα 626 μη κατοικήσιμα (ποσοστό 40%). Στις αυτοψίες αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα σχολεία της περιοχής, καθώς και τα δημόσια και δημοτικά/κοινοτικά κτίρια και οι ιεροί ναοί. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ολοκλήρωσε, προχτές, τον πρωτοβάθμιο έλεγχο όλων των ενεργών σχολείων της πληγείσας περιοχής. Από χτες έχουν ξεκινήσει οι επανέλεγχοι, από τους οποίους - κατά πάγια τακτική - προκύπτει μείωση του αριθμού των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων της κρατικής συνδρομής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ