Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Προετοιμάζουν το έδαφος για ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ
  • Οι κερδοφόρες ΔΕΚΟ παραδίνονται στους ιδιώτες, επειδή ως ιδιωτικές θα ...λειτουργούν καλύτερα, λέει ο εκλεκτός της κυβέρνησης στο ΤΑΙΠΕΔ
  • Ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι θα πληρώνουμε το νερό χρυσάφι, μαζικές απολύσεις και απόλυτη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων

Το νερό, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι σιδηρόδρομοι είναι στο πρώτο πλάνο της λίστας της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ οι κυβερνώντες επιχειρούν να δείξουν ότι η παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ σε ιδιωτικά κεφάλαια, αποτελεί σταθμό για την επανενεργοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει ιδιωτικοποιηθεί η Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), αλλά και η ΕΥΔΑΠ. Οι μεγαλύτεροι φορείς διαχείρισης και διανομής νερού, τους οποίους η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως επιχειρηματικές μονάδες που πρέπει να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες. Το επιχείρημα των ελλειμμάτων που υποτίθεται ότι προκαλούν οι δύο επιχειρήσεις στο Δημόσιο, και γι' αυτό πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, δεν ισχύει, αφού πρόκειται για δύο επιχειρήσεις με μεγάλα κέρδη, γι' αυτό και ο επικεφαλής του Ταμείου εκποίησης της κρατικής περιουσίας στις καταγγελίες ότι οι κυβερνώντες ξεπουλάνε ένα φυσικό αγαθό όπως είναι το νερό, αντιτείνει φαιδρά επιχειρήματα, όπως ότι «δεν ιδιωτικοποιείται το νερό αλλά οι υπηρεσίες».

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα στελέχη της σε διάφορα πόστα, αποφεύγουν, όπως είναι λογικό, να ομολογήσουν ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ικανοποίηση των αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου που αναζητά και απαιτεί από το κράτος να του εξασφαλίσει τομείς σίγουρης κερδοφορίας και ως εκ τούτου κάθε επιχείρημα που προτάσσουν είναι αποπροσανατολιστικό, αυθαίρετο και προκλητικό. Ετσι, στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις, ο Στ. Σταυρίδης μιλώντας στον «Real FM», περιορίστηκε να ισχυριστεί ότι ως ιδιωτικές θα ...λειτουργούν καλύτερα, ενώ, όπως εκτίμησε, τώρα κυριαρχεί η κομματικότητα. Πρόκειται για ένα επιχείρημα που, πέρα από το γελοίο του πράγματος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ίδια την πραγματικότητα, καθώς στόχος της πολυεθνικής που θα βάλει στο χέρι π.χ. την ΕΥΔΑΠ, δε θα είναι να τη σώσει από την «κομματοκρατία», αλλά για να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να αποσπάσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη από αυτή. Αρα, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε από την ιδιωτικοποίηση, είναι αφ' ενός οι μαζικές απολύσεις, το πετσόκομμα των αποδοχών των εργαζομένων και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, και αφ' ετέρου οι συνεχείς ανατιμήσεις των τιμολογίων του νερού, το οποίο αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να το πληρώνουν χρυσάφι.

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τον Στ. Σταυρίδη:

Το Σεπτέμβρη να υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους οργανισμούς Λιμανιών Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, ΟΛΠ και ΟΛΘ, με στόχο έως το καλοκαίρι του 2014 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Επίσης, το Σεπτέμβρη αναμένεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση το 1ο τρίμηνο του 2014.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών με το σιδηροδρομικό δίκτυο και αρχικά δημιουργήθηκε ως θυγατρική του ΟΣΕ από τον οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε πλήρως το 2006 και ένα χρόνο μετά απορρόφησε την εταιρεία «Προαστιακός ΑΕ».

Οπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κινεζικά, ρωσικά και γαλλικά κεφάλαια και πως το ίδιο διάστημα θα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού της ROSCO.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, σημαίνουν ανάπτυξη». Δεν εξήγησε όμως πως, ενώ για τουλάχιστον 2 δεκαετίες στην Ελλάδα γίνονται αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις όπως π.χ. των ΕΛΠΕ, της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» κ.τ.λ. και με ρυθμούς ανάπτυξης που έτρεχαν και με 5%, φτάσαμε στην κρίση, στη φτώχεια και την ανεργία και γιατί ο ίδιος δρόμος που μας έφερε εδώ από καταστροφικός θα γίνει σωτήριος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ