Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ 5,1 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Ζημιές σε πάνω από 300 σπίτια

Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων ζητούν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Eurokinissi

Περισσότερα από 300 σπίτια έχουν υποστεί μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές από τον προχτεσινό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή της Αμφίκλειας στη Φθιώτιδα, και τους 60 μετασεισμούς που ακολούθησαν, ανάμεσά τους και δύο ισχυροί 4,7 και 4,1 Ρίχτερ που πανικόβαλαν τους κατοίκους της Λαμίας και των χωριών στην Αμφίκλεια.

Στην περιοχή βρέθηκαν μηχανικοί του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που ολοκλήρωσαν τους πρώτους ελέγχους σε κτίρια στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, ενώ τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) θα προχωρήσουν τις διαδικασίες τελικής εκτίμησης και αποκατάστασης. Ταυτόχρονα, ελέγχους διενεργούν και κλιμάκια της Τοπικής Διοίκησης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδας.

Δύο ακατοίκητα σπίτια έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας, ενώ ζημιές υπέστησαν 80 σπίτια στο χωριό Ρεγγίνι. Σημαντικές ζημιές έγιναν σε σπίτι στην Κάτω Τιθορέα, όπου κατά μαρτυρίες έμενε οικογένεια αλλοδαπών με ένα μικρό παιδάκι. Λέγεται ότι λίγο μετά το σεισμό βγήκαν μέσα από τα ερείπια μόνοι τους, μάζεψαν τα πράγματά τους και εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΣΠ, ζημιές έχουν προκληθεί σε παλιά σπίτια της περιοχής, που είχαν προβλήματα. Σημειώθηκαν και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και υποστηρίζουν ότι από προχτές το βράδυ η σεισμικότητα παρουσιάζει φθίνουσα πορεία αφού σημειώνονταν μετασεισμοί έως 3,6 Ρίχτερ.

Να υπάρξει άμεση στήριξη στους πληγέντες

Με αφορμή το σεισμό που έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας και τις επακόλουθες μετασεισμικές δονήσεις, εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη Στερεά Ελλάδα, σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση:


Eurokinissi

«Συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους της περιοχής που ζουν με το άγχος των μετασεισμών και καλούμε την κυβέρνηση και την Περιφέρεια της Στερεάς να πάρουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε οι κάτοικοι να νιώσουν ασφαλείς.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να γίνει άμεσα ο στατικός έλεγχος των κτιρίων που παρουσίασαν ζημιές ή έστω και απλές ρωγμές από συνεργεία μηχανικών. Να καταγραφούν ολοκληρωμένα οι ζημιές.

Να υπάρξει άμεση και συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που την χρειάζονται. Γρήγορα να καταβληθούν αποζημιώσεις.

Ο χτεσινός σεισμός, τα όσα ακολούθησαν, η ανησυχία του κόσμου και οι ζημιές αναδεικνύουν την ανάγκη να παρθούν μόνιμα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης.

Να πραγματοποιούνται ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων, με προτεραιότητα σε Παιδικούς Σταθμούς, Σχολεία, Νοσοκομεία και Ιδρύματα Πρόνοιας, Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, μεγάλους εργασιακούς χώρους και χώρους συνάθροισης και διασκέδασης κόσμου και νεολαίας.

Απαραίτητη είναι η τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία του κόσμου για την αντιμετώπιση ενός σεισμού. Προγράμματα Αντισεισμικής "αγωγής". Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στα σχολεία και στους μικρούς μαθητές.

Συγκρότηση και υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού, με προτεραιότητα σε Παιδικούς Σταθμούς, Σχολεία, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία και Ιδρύματα Πρόνοιας, Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και άλλους χώρους συνάθροισης κόσμου (χώροι διασκέδασης, χώροι άθλησης, δημοτικές αγορές κ.λπ.).

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων μέτρων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, διεκδικούσαμε και διεκδικούμε ολοκληρωμένη αντισεισμική προστασία, όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις σιωπούσαν περιοριζόμενες στα έργα βιτρίνας.

Θυμίζουμε εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε πέρυσι στην Αταλάντη με αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

Απαιτούσαμε και απαιτούμε να διατεθούν γι' αυτό τον σκοπό τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό προς την Περιφέρεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ