Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΗΠΑ
Εκκένωση πρεσβειών και αιματηρή επιδρομή από αμερικανικό αεροσκάφος

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ.--

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία απομάκρυναν χτες όλο το προσωπικό από τις πρεσβείες τους στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα, επικαλούμενες σοβαρές ενδείξεις για σχεδιαζόμενη «μεγάλη τρομοκρατική επίθεση» από την «Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου» κατά δυτικών στόχων.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους 50 έως 100 υπάλληλοι και στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στη Σανάα, μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό μεταγωγικό «C-17» στην αμερικανική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας. Ωστόσο σύμφωνα με ανώνυμες πηγές αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δεκάδες άλλοι Αμερικανοί στρατιωτικοί (αξιωματούχοι, κομάντος, στρατιωτικοί εκπαιδευτές) παραμένουν στη Σανάα και άλλες περιοχές της Υεμένης...

Σε παρόμοιες ανακοινώσεις για την εκκένωση και μεταφορά προσωπικού στις πρεσβείες τους εξέδωσαν αργότερα και τα υπουργεία Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας.

Οι εξελίξεις στις πρεσβείες δυτικών χωρών στην πρωτεύουσα της Υεμένης είναι σε άμεση συνάρτηση με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν 19 πρεσβείες και προξενεία σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική επικαλούμενες ανεπίσημα στοιχεία υποκλοπής επικοινωνιών ανάμεσα στον αρχηγό της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι και τον επικεφαλής της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» Νάσερ Αλ Ουαχίσι «για μεγάλη τρομοκρατική επίθεση...». Η αναστολή λειτουργίας των αμερικανικών προξενείων και πρεσβειών έχει προγραμματιστεί τουλάχιστον ως το ερχόμενο Σάββατο, αν και δεν αποκλείεται, σε ορισμένες περιπτώσεις να παραταθεί ως το τέλος τρέχοντος μηνός...

Πάντως οι εξελίξεις με την εκκένωση δυτικών πρεσβειών στην Υεμένη φαίνεται πως δεν είναι άσχετες με τη χτεσινή επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή Αλ Αρκίν της ανατολικής επαρχίας Μαρίμπ της Υεμένης, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ατόμων που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο. Υεμενίτες αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν ο Σάλεχ Τζούτι που θεωρείται ανώτερο στέλεχος της «Αλ Κάιντα».

Τέλος, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της στην Υεμένη εξαιτίας της απειλής περί τρομοκρατικών επιθέσεων η οποία ώθησε πολλές δυτικές χώρες να κλείσουν τις πρεσβείες τους, έπειτα από προειδοποίηση που απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, Κορίν Μομάλ - Βανιάν, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι ο διεθνής αυτός οργανισμός δεν κάνει κανένα σχόλιο για θέματα που αφορούν την ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ