Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση για την υπόθεση Εργκένεκον

Απο τις διαμαρτυρίες έξω απο το δικαστήριο
Απο τις διαμαρτυρίες έξω απο το δικαστήριο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου, αναφορικά με την υπόθεση Εργκένεκον, η οποία έριξε την αυλαία της τη Δευτέρα, με εξαιρετικά αυστηρές ποινές για την πλειοψηφία εκ των 275 κατηγορουμένων της υπόθεσης. Η δίκη που κράτησε πέντε χρόνια με θέμα τη σύσταση παράνομης οργάνωσης με στόχο το σχεδιασμό αποσταθεροποιητικών ενεργειών, σειράς δολοφονιών, προκειμένου να προκληθεί πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης του «ισλαμικού» Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ. Σε ισόβια καταδικάστηκαν και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ βαριές ποινές που φτάνουν μέχρι και τα 47 χρόνια κάθειρξης αποφασίστηκαν και για σειρά ακόμα αξιωματούχων του στρατού, πολιτικών, δημοσιογράφων, δικηγόρων και πανεπιστημιακών.

Η δίκη χαρακτηρίστηκε ως η αναμέτρηση του Ρ. Ερντογάν με το «στρατόπεδο των κεμαλιστών» και η απόφαση ως η δήλωση της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να επιβληθεί στο στρατό, καθαρίζοντάς τον παράλληλα από τους πολιτικούς της αντιπάλους, που ανήκουν στο στρατόπεδο των «κεμαλιστών», με αρκετούς να κάνουν λόγο για μία άδικη δίκη.

Η αίσθηση που επικράτησε αναφορικά με τη δίκη, ακόμα και αν κάποιες κατηγορίες ευσταθούσαν ήταν για μία διάτρητη διαδικασία, με πολιτικές διώξεις και στόχο την επίδειξη πυγμής στους πολιτικούς αντιπάλους του ΑΚΡ. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα γίνεται λόγος και για άδικες κατηγορίες και κατασκευασμένο υλικό.

Τόσο στην αίθουσα του δικαστηρίου, όσο και στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους κατηγορουμένους που πραγματοποιήθηκε στο Σιλιβρί, κυριαρχούσαν τα συνθήματα υπέρ των «κεμαλιστών». Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) όσο και το Εθνικιστικό Κόμμα (ΜΗΡ) έκαναν λόγο για μία απόφαση χωρίς νομική βάση, υποκειμενικού χαρακτήρα, η οποία διέσυρε και σπίλωσε το στρατό.

Οι καταδικασθέντες έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που αν ακυρώσει την πρωτόδικη απόφαση η δίκη θα επαναληφθεί.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου, σχετικά με την Εργκένεκον ήταν δίκαιη και θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Ο εισαγγελέας, από την πλευρά του, σε σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας, φέρεται να χαρακτήρισε τις αποφάσεις «επιεικείς».

Η απόφαση αναμένεται να ενισχύσει και το κύμα των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα τέλη Μάη, με αιχμή τα σχέδια για το Πάρκο Γκεζί, και εξελίχθηκαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και την προσπάθεια περαιτέρω περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, με παράλληλη ισλαμοποίηση της κοινωνίας, στις οποίες οι «κεμαλιστές» συμμετείχαν μαζικά καταγγέλλοντας την άλωση του πολιτικού χαρακτήρα του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ