Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΑΡΟΥΤΕΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
Τίμησαν την επέτειο της θρυλικής μάχης του ΕΛΑΣ

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε την Κυριακή το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας

Ο Δ. Κουτσούμπας στην εκδήλωση στις Καρούτες
Ο Δ. Κουτσούμπας στην εκδήλωση στις Καρούτες
«Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είν' ο ίδιος ο λαός»... Ο ύμνος του ΕΛΑΣ γέμισε την πλατεία του χωριού Καρούτες στη Φωκίδα, το πρωί της Κυριακής, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για να τιμήσει τη νικηφόρα μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ πριν από 69 χρόνια ενάντια στα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής. Τους στίχους σιγοτραγούδησαν με την ίδια συγκίνηση νέοι και νέες, μαζί με επιζώντες της θρυλικής μάχης, μαχητές του ΕΛΑΣ και κατοίκους του χωριού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Συμμετείχε ακόμα αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας της ΚΝΕ. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετσώνης και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιάννης Μούρτος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το προσκλητήριο νεκρών, ενώ αμέσως η εκπαιδευτικός Λιάνα Κορομπίλη διάβασε το χρονικό της μάχης: ...Μετά τα μεσάνυχτα της 3ης προς 4η Αυγούστου 1944, ένα πάνοπλο γερμανικό απόσπασμα κινήθηκε από την Αμφισσα προς το Ελατο, με στόχο να χτυπήσει το Λιδορίκι, που αποτελούσε την έδρα της 5ης ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ συμπτύσσονται προς το χωριό Καρούτες και τη γύρω περιοχή, με στόχο να παραπλανήσουν τους Γερμανούς πως υποχωρούν, με σχέδιο να εγκλωβίσουν το γερμανικό απόσπασμα στο χωριό, χωρίς διέξοδο διαφυγής, να επιτεθούν και να το εξοντώσουν.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο χώρο έχει ανεγερθεί μνημείο για τους σκοτωμένους του ΕΛΑΣ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο χώρο έχει ανεγερθεί μνημείο για τους σκοτωμένους του ΕΛΑΣ
Πραγματικά, το βράδυ της 4ης και το πρωί της 5ης Αυγούστου οι Γερμανοί επιδίδονται σε πλιάτσικο στο χωριό, βέβαιοι πως έχουν απωθήσει τους αντάρτες, που έχουν όμως κυκλώσει το χωριό. Η μάχη ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου στις 12.30 το μεσημέρι και κράτησε έως αργά το σούρουπο, με σκληρή αναμέτρηση σώμα με σώμα στην πλατεία, στο προαύλιο της εκκλησίας, στο σχολείο του χωριού. Το τέλος της ημέρας βρήκε τον ΕΛΑΣ νικητή, με μεγάλες απώλειες για τον εχθρό και όσους επέζησαν από τη δύναμη του γερμανικού αποσπάσματος να παραδίδονται αιχμάλωτοι.

Μιλώντας στην εκδήλωση εκ μέρους του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο Γιώργος Ιωσηφίδης, υπενθύμισε μεταξύ άλλων πως ο Β' παγκόσμιος πόλεμος έδωσε διέξοδο στο κεφάλαιο από τη μεγάλη καπιταλιστική οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε: «Ο πόλεμος ήταν η λύση στις διαφορές που είχε το κεφάλαιο στις μεταξύ του αντιθέσεις. Το ίδιο γίνεται και στις μέρες μας», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή και στο ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης.

«Τη φαγωμάρα των ιμπεριαλιστών για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι ή το ποιος θα καρπωθεί το πιο μεγάλο κομμάτι της πίτας ο λαός πρέπει να την αξιοποιήσει, ώστε να μπορέσει να πάρει αυτός την εξουσία από τα μονοπώλια και να γίνει αυτός αφέντης στον τόπο του», πρόσθεσε. Ακόμα, σημείωσε πως ο φασισμός και ο ναζισμός νικήθηκαν από τους λαούς και την πάλη τους, με τη μεγάλη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και αναφερόμενος στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής πρόσθεσε πως «τώρα, στις συνθήκες της νέας καπιταλιστικής κρίσης, ο φασισμός ξανασηκώνει κεφάλι επειδή ακριβώς αυτό θέλει το ίδιο το σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ