Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μπλόκαραν το διαγωνισμό για τους «Ράμπο»

Από παλιότερη συγκέντρωση στο λιμάνι
Από παλιότερη συγκέντρωση στο λιμάνι
Με δυναμική παρέμβαση στα γραφεία του ΟΛΠ, συνδικαλιστές της αγωνιστικής παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ, χτες το πρωί μπλόκαραν το διαγωνισμό για την ανάθεση της φύλαξης χώρων του Οργανισμού σε ιδιωτικές εταιρείες και απαίτησαν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Η ανάθεση αυτής της αρμοδιότητας του ΟΛΠ σε ιδιώτες είναι ενταγμένη στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και όλων των λιμανιών της χώρας που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Διαδικασία που «συνοδεύεται» με το σάρωμα των λιμανιών από εργασιακά δικαιώματα προκειμένου να παραδοθούν «καθαρά» στα μονοπώλια, όπως ακριβώς έγινε και με το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ, που παραδόθηκε στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO για να την καταντήσει στο γνωστό εργασιακό κάτεργο.

Η φύλαξη όλων των χώρων του λιμανιού γίνεται από υπαλλήλους του ΟΛΠ, δηλαδή εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, Συλλογική Σύμβαση, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Η προσπάθεια από τον ΟΛΠ να ανατεθεί η φύλαξη σε ιδιωτικές εταιρίες, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, σημαίνει εργαζόμενοι χαμηλόμισθοι χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Ενώ προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ο ΟΛΠ δίνει ιδιαίτερη σημασία στη φύλαξη από τους «Ράμπο» των ιδιωτικών εταιρειών, κυρίως των χώρων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Σε αυτό να προστεθεί ότι στα σχέδια του ΟΛΠ είναι στη Ν/Ζώνη να εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν στις προβλήτες που καταπλέουν τα κρουαζιερόπλοια. Δηλαδή, να μην περνάει «κουνούπι» χωρίς ειδική άδεια, εξονυχιστικό έλεγχο και πάει λέγοντας.

Επιπρόσθετα, στα όσα προωθούνται στον ΟΛΠ, στον ΟΛΘ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης 19 λιμενεργατών με 8μηνες συμβάσεις, ενώ στο λιμάνι του Ηρακλείου με δυναμική κινητοποίηση οι λιμενεργάτες, την περασμένη Κυριακή απέτρεψαν το ξεφόρτωμα πλοίου στο λιμάνι από συνεργείο που έφερε ο πλοιοκτήτης του πλοίου μετά από άδεια που πήρε από τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτές τις εξελίξεις η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, όχι μόνο δεν έχουν βγάλει λέξη, αλλά υποκλίνονται στην «υγιή επιχειρηματικότητα», καλλιεργούν αυταπάτες και κρατούν τους εργάτες καθηλωμένους, ενώ αναδεικνύοντας ως διεκδικητικό πλαίσιο «δημόσιο και ανταγωνιστικό λιμάνι» υπογράφουν με τον ΟΛΠ ΣΣΕ που ενσωματώνουν τους μνημονιακούς νόμους, μειώνοντας τους μισθούς κατά 35% και καταργώντας εργασιακά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ