Τρίτη 9 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συνεχίζεται το «σίριαλ» με τον Ε. Σνόουντεν

ΜΟΣΧΑ, ΚΑΡΑΚΑΣ, ΛΑ ΠΑΣ.--

Στην ανταλλαγή του Αμερικανού πράκτορα, Εντουαρντ Σνόουντεν, με τον Ρώσο Αλεξάντρ Ποτέεφ, που διέφυγε στις ΗΠΑ το 2010 και έχει καταδικαστεί από ρωσικό δικαστήριο σε 25 χρόνια κάθειρξη, προσανατολίζονται Ρώσοι βουλευτές, ζητώντας από τη Γενική Εισαγγελία να προωθήσει το σχετικό αίτημα στην Ουάσιγκτον. Ο Α. Ποτέεφ είναι το στέλεχος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπίας της Ρωσίας, ο οποίος έδωσε στις ΗΠΑ τις πληροφορίες για τους συνεργάτες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δρούσαν στις ΗΠΑ ως πληροφοριοδότες.

Ασυλο στον Ε. Σνόουντεν εμφανίζεται πρόθυμος να προσφέρει μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, σύμφωνα με δηλώσεις του, ωστόσο η Βενεζουέλα σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν είχε καμία επαφή με τον Αμερικανό πράκτορα. Πρόθυμοι δήλωσαν και ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες. Ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε αίτημα ασύλου από τον Αμερικανό πράκτορα, το οποίο θα μπορούσε να αποδεχτεί «αν το επιτρέπουν οι περιστάσεις», χωρίς να διευκρινίζει σε τι αναφέρεται.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη του στο γερμανικό «Σπίγκελ», ο Ε. Σνόουντεν δηλώνει ότι στην πραγματικότητα συνεργάζονται από καιρό μαζί με την Γερμανία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι κατάσκοποι της NSA «εργάζονται χέρι-χέρι με τους Γερμανούς και τα περισσότερα από τα άλλα δυτικά κράτη», παρά τις αντιδράσεις τις οποίες εμφανίστηκαν να προβάλλουν. Σύμφωνα με τον Σνόουντεν η συνεργασία ανάμεσα στην NSA και τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αφορά την επεξεργασία πληροφοριών από περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, ενώ η σύμπραξη ανάμεσα στην NSA και τις άλλες χώρες είναι διαμορφωμένη με τρόπο ώστε «να προστατεύονται οι πολιτικοί ηγέτες τους από την αγανάκτηση της κοινής γνώμης» σε περίπτωση που δημοσιοποιηθεί «ο τρόπος με τον οποίο παραβιάζουν ευρέως την ιδιωτική ζωή σ' όλο τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ