Τρίτη 9 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Παράταση για συνεταιρισμούς και αγροτοσυνδικαλιστές

Σοβαρά ερωτήματα γεννιούνται ως προς την σκοπιμότητα σχετικής τροπολογίας του υπουργείου, σε... άσχετο νομοσχέδιο

Παράταση έως τις 21 του Σεπτέμβρη για την προσαρμογή των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων στο νόμο 4015/2011 και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για την προσαρμογή των συνεταιρισμών στις προβλέψεις του ίδιου νόμου αλλά και για την εκλογή οργάνων στους συνεταιρισμούς και στην ΠΑΣΕΓΕΣ, δίνεται με τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προστέθηκε σε νομοσχέδιο υπό τον τίλο «Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης στην οποία βρίσκονται όλο το προηγούμενο διάστημα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ανά την Επικράτεια, καθώς μέχρι την παραπάνω ημερομηνία όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα πρέπει να έχουν αποστείλει στοιχεία στο σχετικό μητρώο καταγραφής τους, με τα οποία θα αποδεικνύουν ότι ασκούν οικονομική δραστηριότητα κατά τα τελευταία δύο έτη. Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει νέο νόμο που θα ρυθμίζει τη μορφή και τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων κατά τα πρότυπα του ισχύοντος και σαφή στόχευση, την ενσωμάτωση του συνεταιριστικού κινήματος στις προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ύπαιθρο, τη μετατροπή των αγροτικών συνεταιρισμών σε συνενώσεις κεφαλαίων, επιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, επιχειρώντας ταυτόχρονα μία ωμή παρέμβαση στον αγροτικό συνδικαλισμό.

Πέρα αυτών όμως, ανακύπτει και ένα άλλο ζήτημα, αυτό που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση των εν λόγω οργανώσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το Σεπτέμβρη του 2012 ο Μ. Χαρακόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ζητήσει τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στην ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και στις αγροτοσυνδικαλιστικές Συνομοσπονδίες ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ με «επείγον» έγγραφο που απέστειλε προς τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου του υπουργείου, στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε έλεγχος για τα οικονομικά των παραπάνω οργανώσεων σε βάθος πενταετίας (για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011) με τον Μ. Χαρακόπουλο να κάνει δηλώσεις περί κατάργησης «της παράλογης οικονομικής ενίσχυσης στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό». Στο μεταξύ, η ΣΥΔΑΣΕ αυτοδιαλύθηκε, χωρίς να γνωρίζουμε τι συνέβη με τον έλεγχο στα ταμεία της, ούτε καν αν ξεκίνησε ποτέ αυτός ο έλεγχος, όπως επίσης και για τους άλλους δύο.

Να υπενθυμίσουμε ότι κάθε χρόνο οι δύο αυτές οργανώσεις επιδοτούνται με το 3% των συνολικών εσόδων του ΕΛΓΑ (1,25% η ΠΑΣΕΓΕΣ, 0,25% η ΓΕΣΑΣΕ) τα οποία κατά μέσο όρο υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ. Επομένως, γεννάται αμέσως το ερώτημα για το εάν η παράταση προσαρμογής των οργανώσεων στον ν. 4015/2011 που δίνει η κυβέρνηση (παρ' όλο που θα αντικατασταθεί από νέο νόμο), έχει την παραμικρή σχέση και με την παράταση του «δικαιώματός» τους στην είσπραξη των παραπάνω υπέρογκων χρηματικών ποσών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ