Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Λίβανο

Συριακά στρατεύματα κοντά στα σύνορα του Λιβάνου
Συριακά στρατεύματα κοντά στα σύνορα του Λιβάνου
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Ολοένα περισσότερο βυθίζεται στις συνέπειες των εξελίξεων στη Συρία ο Λίβανος με το ζήτημα, πλέον, να κυριαρχεί, μετά από τις συγκρούσεις ενόπλων στους δρόμους, και στην πολιτική σκηνή. Χτες, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, παρέδωσε στον Αραβικό Σύνδεσμο έγγραφο, στο οποίο καταγγέλλεται η Συρία για «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων της χώρας», με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά ρίψης όλμων και πυρών σε μεθοριακές περιοχές. Το ίδιο έγγραφο ο Σουλεϊμάν το είχε παραδώσει, μία μέρα νωρίτερα, στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Λίβανο, Ντέρεκ Πλάμπι.

Αν και το έγγραφο δεν ζητά κάποιου είδους συγκεκριμένη αντίδραση είτε από τον ΟΗΕ είτε από τον Αραβικό Σύνδεσμο, σε συμβολικό επίπεδο η κίνηση του Σουλεϊμάν έχει μεγάλη σημασία με δεδομένες τις πολιτικές ισορροπίες εντός Λιβάνου. Ο Σύρος πρέσβης στη Βηρυτό δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της «Χεζμπολάχ» «αλ Μάναρ», «έκπληκτος», συμπληρώνοντας ότι «Λίβανος και Συρία έχουν αδελφικές σχέσεις». Τόνισε επίσης πως ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις και για τους μαχητές και τα όπλα που εισέρχονται στο συριακό έδαφος από το βόρειο Λίβανο με προορισμό τους αντικαθεστωτικούς.

Ο Σουλεϊμάν προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα καλώντας ανοιχτά τη σιιτική λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ» να αποσύρει άμεσα τους ενόπλους της από το συριακό έδαφος καθώς η παρουσία τους εκεί και η εμπλοκή τους στις μάχες «οξύνει τη θρησκευτική ένταση και απειλεί τη σταθερότητα και εντός του Λιβάνου». Η έκκληση Σουλεϊμάν διατυπώθηκε διά μέσου συνέντευξής του στην εφημερίδα «Ας Σάριφ». Ο Πρόεδρος εκφράζει «σεβασμό για την αντίσταση στο Ισραήλ», αναφερόμενος στη «Χεζμπολάχ», συμπληρώνει, όμως, ότι η εμπλοκή της στη Συρία είναι μεγάλο λάθος, που υποσκάπτει και το κύρος της.

Εντός Συρίας, οι μάχες μαίνονται σκληρότατες στη νότια Δαμασκό, στο Χαλέπι και σε άλλες πόλεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο συριακός στρατός μαζί με τους ενόπλους της «Χεζμπολάχ» ετοιμάζεται να εξαπολύσει ευρείες αντεπιθέσεις προκειμένου να επανακαταληφθούν διάφορα σημεία. Τέλος, στα μνημεία που βρίσκονται υπό άμεσο κίνδυνο λόγω των σκληρών συγκρούσεων ενέταξε η Unesco τις έξι τοποθεσίες που έχει, ήδη, χαρακτηρίσει «παγκόσμια κληρονομιά», σημειώνοντας ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί ορισμένες, όπως η παλιά πόλη στο Χαλέπι, είναι ανυπολόγιστες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη βαρέα όπλα και επιβολή ζώνης ή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων ζητούν, για άλλη μια φορά, από τους λεγόμενους «Φίλους της Συρίας» οι αντικαθεστωτικοί. Εκπρόσωπος του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» κάλεσε τους συμμετέχοντες στη νέα σύνοδο των «Φίλων» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Ντόχα του Κατάρ να εξετάσουν σοβαρά τα δύο αυτά αιτήματα. Στη συνάντηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Ιορδανία, Σ. Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ, Τουρκία και Αίγυπτο, εκ των οποίων αρκετοί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Λαβρόφ: Δε θέλουν χρονοδιάγραμμα

Ενώ εντείνονται οι επιπλοκές των συριακών εξελίξεων στο Λίβανο, δε φαίνεται να βρίσκεται κοντά ούτε η Διεθνής Σύνοδος που προωθούν από κοινού ΗΠΑ και Ρωσία εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Ράσιγια 24», δήλωσε ότι οι «δυτικοί συνομιλητές της Μόσχας αποφεύγουν επισταμένα να δεσμευτούν σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση της Συνόδου προφανώς γιατί δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή σε αυτήν των αντικαθεστωτικών». Ο Λαβρόφ συμπλήρωσε, επίσης, ότι η Ρωσία θα υλοποιήσει όλες τις συμφωνίες παράδοσης όπλων που έχει με τη συριακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης αυτής των αντιαεροπορικών συστημάτων «S300».

«Γκρίνια» στο αμερικανικό επιτελείο

Ενταση φέρεται να προκλήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τις εξελίξεις στη Συρία στο Λευκό Οίκο, τις προηγούμενες μέρες, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του αρχηγού του αμερικανικού ΓΕΣ. Ο Τζον Κέρι φέρεται να επέμεινε στο ενδεχόμενο εξαπόλυσης αεροπορικών επιδρομών κατά της Συρίας, με τον στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ να επιμένει ότι η προοπτική αυτή έχει «σοβαρές συνέπειες λόγω και της συριακής αεράμυνας» και δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται στα λόγια. Ο Ντέμπσεϊ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής της αμερικανικής αεροπορίας, αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους και για τα εμπλεκόμενα αεροσκάφη αλλά και για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει σε όλη την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ