Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως η συριακή αντιπολίτευση χρησιμοποίησε στην πόλη Ελ Κουσέιρ πυροβολικό καθώς και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, κι εκτίμησε πως οι αντίπαλοι του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ, είναι πάρα πολύ καλά εξοπλισμένοι.
Ο Λαβρόφ τόνισε πως τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία θα πρέπει να διερευνηθούν, αλλά πρώτα πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία.
Ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε αβεβαιότητα για το αν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλη η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία και κατέστησε τον λεγόμενο «Εθνικό Συνασπισμό» της συριακής «αντιπολίτευσης» υπεύθυνο για την καθυστέρηση στη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη. Ασκησε κριτική στην αμερικανική πλευρά λέγοντας: «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως ο Εθνικός Συνασπισμός, για την υποστήριξη του οποίου μια σειρά χορηγοί από το εξωτερικό ξοδεύουν τόσα πολλά χρήματα, δεν είναι έτοιμος όχι μόνο στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν μπορεί ακόμη να αποφασίσει ποιος θα τον εκπροσωπήσει στη διάσκεψη».
Ο Λαβρόφ επίσης τόνισε πως δεν αμφιβάλλει ότι ο Σύρος Πρόεδρος θα στείλει αντιπροσωπεία στη διεθνή διάσκεψη που προετοιμάζεται.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ρωσία βλέπει στο πρόσωπο του Ασαντ έναν «σύμμαχο» και εάν πιστεύει ότι αυτός θέλει να σταματήσει τη βία, ο Λαβρόφ είπε ότι στη Ρωσία «βλέπουν σύμμαχους όλους εκείνους που θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο στη Συρία» και «γι' αυτό το λόγο πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε εάν η αντιπολίτευση εκφράζει την επιθυμία να πάρει μέρος στη διάσκεψη».
Ο Σ. Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για χρησιμοποίηση δύο μέτρων και σταθμών, σημειώνοντας πως συμπεριφέρονται ως εξής: «Δεν μ' αρέσει αυτός ο άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα, γι' αυτό ας τον πούμε δικτάτορα κι ας τον ανατρέψουμε. Ενας άλλος άνθρωπος σε μια άλλη χώρα έχει επίσης δικτατορική συμπεριφορά, αλλά αυτός είναι ο δικός μας δικτάτορας».
Την ίδια ώρα και στην ίδια συνέντευξη επιδίωξε να αμβλύνει την εικόνα της μεταξύ τους σφοδρής σύγκρουσης, που διεξάγεται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, και δήλωσε πως Ρωσία και ΗΠΑ «δεν έχουν κάποια διαφορά στη στρατηγική προσέγγιση σ' ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Συρία και στην κατάσταση σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Θέλουμε σε όλες τις χώρες να υπάρξει σταθερότητα, δημοκρατία με ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται στους σύγχρονους διεθνείς κανόνες, καθώς και να αντανακλά τις παραδόσεις στην κοινωνία».