Τρίτη 11 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΕΛΛΑΔΑ
Συνεχίζεται η φασαρία για τη διαχείριση του χρέους

Με αποχώρηση από τα δάνεια προς την Ελλάδα απειλεί η Γερμανία αν γίνει νέο «κούρεμα»

Η συζήτηση για το χρέος δε γίνεται για τα λαϊκά συμφέροντα αλλά για τα κέρδη και τις ζημιές των μονοπωλίων

(c) Stockbyte

Η συζήτηση για το χρέος δε γίνεται για τα λαϊκά συμφέροντα αλλά για τα κέρδη και τις ζημιές των μονοπωλίων
Με διακοπή της συμμετοχής της στη δανειοδότηση της Ελλάδας απειλεί η Γερμανία, αν αποφασιστεί νέο «κούρεμα» του χρέους, όπως ζητάει το ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Handelsblatt».

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων», δήλωσε στη «Handelsblatt» εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αναπαράγοντας όσα είχε πει πρόσφατα ο Β. Σόιμπλε, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους, καθώς εκτιμά ότι δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με δεδομένο τον περιορισμό του Ταμείου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο εάν η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ως το Δεκέμβρη ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το περιοδικό, από ένα νέο «κούρεμα» «θα θιγεί κυρίως η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία έχει χορηγήσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια και επιπλέον το γερμανικό μερίδιο στη βοήθεια του μηχανισμού ευρωδιάσωσης υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ».

Σήμερα και αύριο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα εξετάσει τις προσφυγές εναντίον της συνταγματικότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Η έκδοση της απόφασης δεν αναμένεται πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Μερτικό στον αποπροσανατολισμό του λαού με τη φασαρία για τη διαχείριση του χρέους, διεκδικεί και ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

«Δεν το ήθελαν οι εταίροι, δεν είχε τη διαπραγματευτική διάθεση η ελληνική πλευρά να τα διεκδικήσει. Θα μπορούσαμε αν είχαμε συμμαχήσει με τον Στρος Καν να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα πράγματα, αν όχι στην πρώτη φάση, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 να είχαμε αλλάξει τους όρους [...] μου το έλεγε ο Στρος Καν. Υπήρχε στην Ελλάδα φόβος, παθητική στάση», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ