Τρίτη 11 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις εκδηλώσεις για τη σφαγή στο Δίστομο συμμετείχε ο Δ. Κουτσούμπας

Συμπληρώθηκαν χτες 69 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία (10/6/1944)

Ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ στο Μαυσωλείο για τους σφαγιασμένους στο Δίστομο

Eurokinissi

Ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ στο Μαυσωλείο για τους σφαγιασμένους στο Δίστομο
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραβρέθηκε χτες στις εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από τη ναζιστική θηριωδία και τη σφαγή 218 Διστομιτών, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιούνη του 1944.

Ο Δ. Κουτσούμπας έγινε δεκτός στο Δημαρχείο από τον δήμαρχο Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας Ιωάννη Ι. Πατσαντάρα. Από εκεί ξεκίνησε λίγο αργότερα η πομπή προς την εκκλησία. Μετά το μνημόσυνο για τα θύματα της σφαγής, ακολούθησε πορεία προς το Μαυσωλείο, όπου έπειτα από σύντομη ομιλία του δημάρχου, κατατέθηκαν στεφάνια και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Μετά την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως και η κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων και μέτρων, το τσάκισμα των νεοναζιστικών και ναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, προϋποθέτουν ανάπτυξη της πάλης, άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία, που σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία».

Ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο από τη σφαγή στο Δίστομο, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Αναφερόμενη στο ιστορικό εκείνης της ημέρας του 1944 σημειώνει: «Αναζητώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί μπαίνουν στην κωμόπολη του Δίστομου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους και ξεχωρίζουν 104 άνδρες και 114 γυναίκες (μεταξύ αυτών 45 παιδιά και 20 βρέφη). Τους εκτελούν και στη συνέχεια πυρπολούν το χωριό, αφήνοντας πίσω τους κρανίου τόπο.

Είναι ακόμα πιο επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα να καταδικάσει και να απομονώσει ο λαός τα σύγχρονα πνευματικά και πολιτικά τέκνα του Ναζισμού και του Φασισμού. Αυτούς που τους έβγαλε από τις τρύπες τους η ανάγκη του κεφαλαίου για συμμάχους. Του είναι απαραίτητοι για τη διάσπαση της εργατικής τάξης, για την ισοπέδωση λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Κατάλληλοι για το παρακρατικό χτύπημα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Οσο τους χρειάζονται οι καπιταλιστές θα τους ενισχύουν ποικιλότροπα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ