Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΞΑΝΘΗΣ
Καταψήφισε τη διέλευση του αγωγού TAP

Ο δήμαρχος ομολόγησε ότι στο στάδιο της λειτουργίας του, το έργο θα απασχολεί το πολύ 15 εργαζόμενους στην περιοχή

Ακόμα και οι υποστηριχτές του έργου, ομολογούν τώρα ότι ο αγωγός θα προσφέρει ελάχιστες θέσεις εργασίας, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του
Ακόμα και οι υποστηριχτές του έργου, ομολογούν τώρα ότι ο αγωγός θα προσφέρει ελάχιστες θέσεις εργασίας, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του
Τη διέλευση του αγωγού TAP από το Δήμο Ξάνθης ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίασή του το βράδυ της Τετάρτης, με μοναδική αρνητική ψήφο αυτή του συμβούλου του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα συμφέρον για το λαό από τη σχεδιαζόμενη επένδυση και το πέρασμα του αγωγού από την περιοχή.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το τμήμα Μελετών και Εκτέλεσης Εργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης, έφερε προς έγκριση το έγγραφο που κατέθεσε η «Trans Adriatic Pipeline» (TAP), με το οποίο ζητά άδεια για τη διέλευση του αγωγού μέσα από τον οικισμό Λεύκη, που βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης της Ξάνθης.

Σύσσωμες οι παρατάξεις που στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΔΗΜΑΡ (δημοτικός σύμβουλος προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ), μαζί και ο σύμβουλος της μειονοτικής παράταξης, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος που «ανεξαρτητοποιήθηκε» από τη ΝΔ, ψήφισαν υπέρ της διέλευσης. Ωστόσο, κανένας δεν τοποθετήθηκε, πλην του δημάρχου (ΝΔ), ο οποίος, μετά την παρέμβαση του εκπροσώπου του ΚΚΕ, παραδέχθηκε ότι το έργο, αν και όποτε γίνει, δε θα φέρει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που διαφημίζονται, αλλά όπως είπε το πολύ 200-300 στο στάδιο της κατασκευής και το πολύ 10-15 στο στάδιο της λειτουργίας.

Ο δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ, Γιώργος Κολλάρος σημείωσε την ξεκάθαρη αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους και κάλεσε τους εργαζόμενους να υψώσουν τείχος αντίστασης στην πολιτική παράδοσης του πλούτου της χώρας στα ντόπια και ξένα μονοπώλια και τη συνειδητή παραχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Δίκτυα και Ενέργεια στα χέρια του λαού

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η σχεδιαζόμενη επένδυση και κατασκευή του αγωγού TAP, δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού. Αντίθετα, θα τον οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα της Ενέργειας, εγχώριοι και διεθνείς. Αυτοί θα βάλουν στο χέρι και την όποια αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας και θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων για φθηνή ενέργεια.

Πουθενά στον κόσμο η παράδοση του ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια και οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας δεν έφεραν λαϊκή ευημερία. Παντού στέρησαν ακόμα περισσότερο την ενέργεια που για μας είναι κοινωνικό αγαθό, από τα λαϊκά στρώματα και τη μετέτρεψαν σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Η δε άποψη ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα λύσουν δήθεν το πρόβλημα της ανεργίας είναι κάλπικη, καθώς οι θέσεις αυτές θα είναι ελάχιστες και μόνο για το διάστημα της κατασκευής του αγωγού καθώς μετά απαιτείται ένας πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων οι οποίοι θα εργάζονται με τις νέες σημερινές εργασιακές σχέσεις (καταβαράθρωση συλλογικών συμβάσεων, μισθοί πείνας, ανασφάλιστη εργασία, έκθεση σε εργατικά ατυχήματα κτλ) προκειμένου να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η λύση για το λαό βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και του ενεργειακού πλούτου της χώρας, αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο και τη δική του διακυβέρνηση - εξουσία. Μόνο αυτή η πρόταση μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη όλων των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, με σκοπό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

Το έγγραφο της εταιρείας

Στο έγγραφο που διαβίβασε στο Δημοτικό Συμβούλιο η εταιρεία «Trans Adriatic Pipeline», σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Ο Διαδριατικός αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) είναι ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου με διάμετρο 48 ίντσες (1,2 m). Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας μέσω Ελλάδας και Αλβανίας και διασχίζοντας την Αδριατική Θάλασσα θα καταλήγει στη νότια Ιταλία και περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να επεκτείνει τις δυνατότητες μεταφοράς του συστήματος από 10 σε 20 δ.κ.μ. ετησίως σε μεταγενέστερο στάδιο ανάπτυξης. Μέτοχοι της TAP AG είναι η Axpo της Ελβετίας (42,5%), η Statoil της Νορβηγίας (42,5%) και η Ε.ΟΝ Ruhrgas της Γερμανίας (15%).

Το ανατολικό τμήμα του TAP στην Ελλάδα, μεταξύ της Νέας Μεσημβρίας και των Ελληνοτουρκικών συνόρων, θα έχει μήκος περίπου 360 χλμ. ξεκινώντας βορειοδυτικά της Νέας Μεσημβρίας (κοντά στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ) και φτάνει μέχρι τα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα, ΒΑ του χωριού Κήποι. Οι εγκαταστάσεις στο τμήμα αυτό περιλαμβάνουν 13 βαλβιδοστάσια και 2 σταθμούς συμπίεσης. Το έργο του TAP στην παρούσα φάση ασχολείται με την αδειοδότηση. Μέρος της διαδικασίας αυτής είναι η διερεύνηση όλων των υπαρχουσών, εν εξελίξει ή μελλοντικών κατασκευών κατά μήκος της χάραξης, καθώς και η απόκτηση της συγκατάθεσης των εμπλεκομένων αρχών όσον αφορά την επιλεγμένη διαδρομή.

Σας παρακαλούμε να μας δώσετε πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με υπάρχοντα, εν εξελίξει ή προγραμματισμένα έργα υποδομής της αρμοδιότητάς σας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, καθώς και οποιαδήποτε άλλα πληροφορίες ή δεδομένα εντός του πεδίου ευθύνης σας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαδρομή του αγωγού. Θα σας παρακαλούσαμε για τη γραπτή συγκατάθεσή σας για τη διαδρομή του αγωγού όπως αυτός φαίνεται στους χάρτες, καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό για το παρόν στάδιο της υλοποίησης του έργου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ