Σάββατο 25 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολοκληρώνει τα παζάρια για τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Συνεδρίασε χτες το ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει το τελικό κείμενο της συμφωνίας αγοράς και πώλησης

Από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ στη Ν. Μεσημβρία Θεσσαλονίκης. Υποδομές στρατηγικής σημασίας για το λαό περνάνε στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων, μέσα σε έντονους ανταγωνισμούς

Eurokinissi

Από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ στη Ν. Μεσημβρία Θεσσαλονίκης. Υποδομές στρατηγικής σημασίας για το λαό περνάνε στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων, μέσα σε έντονους ανταγωνισμούς
Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση της ΔΕΠΑ, καθώς η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην εκχώρηση στρατηγικών ενεργειακών υποδομών στους μονοπωλιακούς ομίλους. Χτες, συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να εγκρίνει το τελικό κείμενο της «συμφωνίας αγοράς και πώλησης» της ΔΕΠΑ, ώστε στις 29 Μάη (ίσως και με νέα μικρή παράταση) να προχωρήσει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, θα αποσταλεί το κείμενο της συμφωνίας στους ρωσικούς ομίλους «Gazprom», «Sintez» και «M&M Gas» (κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη). Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλος Μάη να έχει ολοκληρωθεί η κατοχύρωση της ΔΕΠΑ σ' έναν από τους τρεις υποψήφιους.

Πληροφορίες θέλουν το Ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom» να βρίσκεται πιο κοντά την εξαγορά της ΔΕΠΑ, με μια προσφορά περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ. Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πώληση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Για την αγορά των δικτύων και των υποδομών του ΔΕΣΦΑ έχουν καταθέσει αρχικές προσφορές η Ρωσική «Sintez», η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν «Socar» και η κοινοπραξία της τσέχικης εταιρείας PPF με τον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ.

Τα μονοπώλια και οι όροι τους

Η συμφωνία για την εκποίηση της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ, την προηγούμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε τα δυο βασικά αιτήματα του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό κράτος μπήκε εγγυητής για τα χρέη τρίτων στη ΔΕΠΑ ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ! Αν μέχρι το τέλος του 2014 δεν έχουν εξοφληθεί τα χρέη, το ΤΑΙΠΕΔ -δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο- θα καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί στις μετοχές που κατέχει στη ΔΕΠΑ, δηλαδή το 65%. Το υπόλοιπο 35% θα το καλύψουν τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (συμμετέχει και το κράτος), που είναι επίσης μέτοχοι στη ΔΕΠΑ.

Η κυβέρνηση, επίσης, αποδέχτηκε τον όρο των Ρώσων να επιστρέψει το κράτος την «εγγυητική επιστολή» που θα καταβάλουν οι υποψήφιοι, ύψους 10% ή 20% του συνολικού τιμήματος, σε περίπτωση που η εξαγορά ματαιωθεί μετά από παρέμβαση της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ ήδη διεξάγει έρευνα «για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών» από την «Gazprom».

Νέες υπογραφές για τον TAP

Χτες, εξάλλου, στα Τίρανα υπογράφηκε «μνημόνιο κατανόησης», για την κατασκευή του αγωγού TAP, μεταξύ της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Κροατίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, παρουσία του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και εκπροσώπων της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλευτεί τον αγωγό, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην κεντρική Ευρώπη, μέσω της Διαδρομής Τουρκίας - Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας.

Μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας, οι κατασκευάστριες εταιρείες του αγωγού επιδιώκουν να εντάξουν περισσότερες χώρες - πελάτες στον αγωγό, προκειμένου να δελεάσουν την κοινοπραξία που ελέγχει το αζέρικο κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» να επιλέξουν -στα τέλη Ιούνη- τον TAP για τη μεταφορά του αερίου έναντι του ανταγωνιστή αγωγού «Nabucco West». Στο Δυρράχιο της Αλβανίας θα κατασκευαστεί αποθηκευτικός χώρος αερίου του ΤΑΡ, ώστε να μπορεί να προμηθεύει με ποσότητες και χώρες των Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «το μνημόνιο που υπεγράφη έχει την πλήρη συναίνεση της ιταλικής και την ελληνικής κυβέρνησης και είναι απόδειξη της μεγαλύτερης "δίψας" για φυσικό αέριο στην περιοχή».

Καλοβλέπουν το αέριο στην Ανατ. Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, στους κόλπους της ΕΕ φαίνεται πως εξετάζονται διάφορα σενάρια για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Μετά τον Αντ. Σαμαρά και τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, που δήλωσαν ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υπήρξε ρητή αναφορά «για την εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών κοιτασμάτων της Ευρώπης», στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι ενεργειακοί πόροι Ελλάδας και Κύπρου, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας θα ενταχθεί -όταν κατασκευαστεί- και αγωγός «Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας». Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, το σχέδια της ΕΕ κάνουν λόγο για «αγωγό νοτιοανατολικής Μεσογείου», όπου θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη.

Ο Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά τις διαδικασίες προκειμένου να υπογραφεί άμεσα συμφωνία με την εταιρεία «Noble» (Αμερικανικών και Ισραηλινών συμφερόντων) για την κατασκευή τερματικού σταθμού στο Βασιλικό της Κύπρου, όπου θα συγκεντρώνεται το φυσικό αέριο από τις εξορύξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ