Σάββατο 25 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ανησυχεί για τις αναδιαρθρώσεις χρέους

Ισχυρίζεται σε μελέτη ότι η δικαστική διαμάχη της Αργεντινής με δανειστές της δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο

Οσα προκύπτουν από την έκθεση του ΔΝΤ, επιβεβαιώνουν ότι καμιά συμφωνία μεταξύ καπιταλιστικών κρατών δεν μπορεί να είναι προς όφελος του λαού

Associated Press

Οσα προκύπτουν από την έκθεση του ΔΝΤ, επιβεβαιώνουν ότι καμιά συμφωνία μεταξύ καπιταλιστικών κρατών δεν μπορεί να είναι προς όφελος του λαού
Συνέχεια στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους υπερχρεωμένων χωρών δίνει το ΔΝΤ, δείχνοντας ότι στο εσωτερικό του μεγαλώνουν οι πιέσεις για αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, προκειμένου τα κράτη που συνεισφέρουν στο ΔΝΤ να είναι λιγότερο εκτεθειμένα στους κινδύνους μιας πιθανής χρεοκοπίας ανταγωνιστριών οικονομιών.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πρόσφατες αναδιαρθρώσεις χρέους, ιδιαίτερα της Ελλάδας το 2012, ήταν «υπερβολικά περιορισμένες και υπερβολικά καθυστερημένες». Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις με την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής το 2001, όταν μετά τη χρεοκοπία της, η χώρα είχε καταλήξει σε συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των πιστωτών της για «κούρεμα» του χρέους κατά σχεδόν 70%.

Ορισμένα ταμεία που κατείχαν αργεντίνικα ομόλογα αρνήθηκαν τότε οποιαδήποτε συμφωνία και τώρα ζητούν δικαστικά την επιστροφή 1,3 δισ. δολαρίων. «Η τρέχουσα διένεξη με την Αργεντινή μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών δίνοντας περισσότερες εξουσίες στους ανυπάκουους πιστωτές», σημειώνει με νόημα το ΔΝΤ.

Οι μέχρι τώρα αποφάσεις των δικαστηρίων επιβάλλουν στην Αργεντινή να αποπληρώσει κατά προτεραιότητα τους δανειστές που δε συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση και από αυτή τη σκοπιά το ΔΝΤ εκτιμά ότι μπορεί να «θέσει σε κίνδυνο» τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των χρεών και στο μέλλον «να αποθαρρύνει» τους πιστωτές να συμμετάσχουν σε διαδικασίες σε εθελοντική βάση.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ζητάει να εξεταστούν «νέες οδοί» για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα «προγράμματα αρωγής» του, όπως ονομάζει τη θηλιά που περνάει στο λαιμό των λαών, να εξυπηρετούν κατ' αρχάς την εξόφληση των ιδιωτών πιστωτών. Πάντως και στην Ελλάδα, ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε χτες αισιόδοξος ότι «θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα μείωσης του δημόσιου χρέους, αρκεί να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα», βάζοντας το λαό στη λογική ότι πρέπει να δεχτεί τα βάρβαρα μέτρα, προκειμένου να «κουρευτεί» το χρέος για λογαριασμό των μονοπωλίων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Τζ. Βάιντμαν, σε ομιλία του στο Παρίσι είπε ότι «μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η χρεοκοπία κρατών είναι μια πιθανότητα» στην ΕΕ και ότι «η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι βασικό συστατικό για την πειθαρχία της αγοράς».

Υμνοι Ολάντ στον Σρέντερ

Μέσα στο γενικό ζόρι των αστών να διαχειριστούν την κρίση, προέκυψε χτες θέμα με την Κομισιόν, η οποία φέρεται να μην εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα «για την εξασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος σε οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο» και οι οποίες υπολογίζονται σε 400.000, περίπου. Πρόκειται για κονδύλια του ΕΣΠΑ που προορίζονται για χρηματοδότηση της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας», τα οποία, σύμφωνα με την Κομισιόν, «είναι ασύμβατα με τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου».

Με τα συγκεκριμένα προγράμματα καλύπτεται ο μισθός των 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών, ή 427 ευρώ μηνιαίως για τους κάτω των 25, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου.

Τέλος, μόνο καλά λόγια είχε να πει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φ. Ολάντ, για τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκ. Σρέντερ, μιλώντας στην εκδήλωση για την 150ή επέτειο από την ίδρυση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Λιψία. Εκθειάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τσάκισαν ό,τι υπήρχε από εργασιακές κοινωνικές παροχές στη Γερμανία, είπε μεταξύ άλλων:

«Πρόοδος είναι και όταν σε δύσκολες εποχές παίρνει κανείς δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να προστατεύσει θέσεις εργασίας, να προλάβει τη βιομηχανική αλλαγή. Αυτό είναι που έκανε εδώ ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και αυτό είναι που επιτρέπει σήμερα στη χώρα σας να είναι μπροστά από τις άλλες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ