Τετάρτη 8 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Πάνω από 700 οι νεκροί στο «Ράνα Πλάζα»

Και αιματηρές συγκρούσεις ισλαμιστών - αστυνομικών στην πρωτεύουσα Ντάκα...

NTAΚΑ.--

Δεν έχει τέλος ο αριθμός των εκατοντάδων θυμάτων από την κατάρρευση του χάρτινου οικοδομικού συγκροτήματος «Ράνα Πλάζα» στο Σαβάρ του Μπανγκλαντές στις 24 Απρίλη. Ο τελευταίος απολογισμός ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 705, τους τραυματίες σε περίπου 2.500, τους διασωθέντες σε 2.437 ενώ ως σήμερα δεν γνωρίζει κανείς τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων.

Κατά συνέπεια, η τραγωδία κατάρρευσης του πολυώροφου κτιρίου «Ράνα Πλάζα» αναδεικνύεται ως η πιο αιματηρή όχι μόνον για τα δεδομένα του Μπαγκλαντές αλλά και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών της νότιας Ασίας, όπου ο εργάτης συχνά αντιμετωπίζεται ως φθηνό αναλώσιμο υλικό στις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες μεταποίησης ενδυμάτων που τροφοδοτούν πασίγνωστες αλυσίδες καταστημάτων και οίκων μόδας της «ανεπτυγμένης» Δύσης.

Με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα του «Ράνα Πλάζα», εκατοντάδες εργάτες συγκεντρώθηκαν χτες στην περιοχή, διεκδικώντας δεδουλευμένους μισθούς και επιδόματα, καθώς φοβούνται τα χειρότερα για το μέλλον, μιας που οποιαδήποτε έννοια εργατικής νομοθεσίας παραμένει «ανύπαρκτη» και οι εργοδότες «άφαντοι».

Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις ισλαμιστών

Πλάι στο έγκλημα του «Ράνα Πλάζα» ξεδιπλώνεται την ίδια στιγμή το μπερδεμένο κουβάρι της δράσης εξτρεμιστών ισλαμιστών που εθελοτυφλούν πρόθυμα στο δράμα εκμετάλλευσης του λαού, αντιμετωπίζοντας τάχα ως υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα την πλήρη κατάργηση του κοσμικού κράτους, την απαγόρευση του συγχρωτισμού ανδρών και γυναικών στους δημόσιους χώρους, την άρση των πρόσφατων δικαιωμάτων ισότητας στις κληρονομιές για τις γυναίκες, τη θανατική ποινή για βλασφημία έναντι του προφήτη Μωάμεθ... Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα βασικά «αιτήματα» της ισλαμικής οργάνωσης «Χεφατζάτ-ι-Ισλάμ » (Προτεκτοράτο του Ισλάμ) που την Κυριακή πραγματοποίησε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Ντάκα με πρόσχημα το νέο νόμο για την αντιμετώπιση της βλασφημίας.

Η πορεία ωστόσο (ιδιαίτερα μετά την επέμβαση της αστυνομίας που επιδίωξε τη διάλυσή της με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ), εξελίχθηκε σε σοβαρά επεισόδια, βανδαλισμούς και λεηλασίες καταστημάτων με αποτέλεσμα ως τη Δευτέρα να έχουμε (σύμφωνα με τις κρατικές αρχές) τουλάχιστον 27 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες. Ανάμεσα στα κτίρια που πυρπολήθηκαν ήταν και αυτό του ΚΚ Μπαγκλαντές, που σημείωσε ότι πρόκειται για αντιδραστικές κινήσεις που βλάπτουν το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ