Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επαφές σε Ισραήλ και ΗΠΑ για ενεργειακά και Κυπριακό

Κυβερνητικές επισκέψεις εν μέσω έντασης των ανταγωνισμών και μεθοδεύσεων για επαναφορά του σχεδίου Ανάν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οικονομία, Ενέργεια και Κυπριακό, με αιχμή τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα απασχολήσουν τις επαφές του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στις ΗΠΑ την ερχόμενη βδομάδα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στελέχη του Κογκρέσου και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Οι συναντήσεις του Ι. Κασουλίδη, στις οποίες αναμένεται να συζητηθούν και οι προσπάθειες των ΗΠΑ, της Τουρκίας, όσο και της ΕΕ και του ΟΗΕ για επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, υπέρμαχος του οποίου υπήρξε και ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη και να ολοκληρωθούν στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενώ θα έχει επαφές με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας. Θα μιλήσει επίσης στο «Brookings Institution» για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της Κύπρου. Είναι το ίδιο ίδρυμα που είχε προσκαλέσει στις ΗΠΑ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για να μιλήσει σε εκδήλωσή του.

Παράλληλα προετοιμάζεται η επίσκεψη στο Ισραήλ του Ν. Αναστασιάδη, ενώ χτες βρέθηκε για μια μέρα στο Τελ Αβίβ ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Φώτης Φωτίου, μετά από επίσημη πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «κατά τη συνάντησή τους οι δυο υπουργοί Αμυνας θα μιλήσουν για θέματα Ενέργειας, καθώς και για τη συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας». Επίσης, θα γινόταν συζήτηση για «θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και την περαιτέρω υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών».

Ενόψει της δικής του επίσκεψης στο Ισραήλ, ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών υποστηρίζοντας ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί «στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στον καλύτερο τρόπο διαχείρισής τους αλλά και σε άλλους τομείς κατά τρόπο αποτελεσματικότερο έτσι ώστε να είμαστε χρήσιμη η μια προς την άλλη χώρα».

Οπως υποστήριξε ο Κύπριος πρόεδρος «η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου αλλά και η ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ θα συμβάλει σημαντικά ώστε και με επέκταση των συμφωνιών ή της συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής, αλλά ιδιαίτερα και με την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε βάσεις τόσο ισχυρές που πραγματικά να υπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και των δύο χωρών».

Ολα αυτά βέβαια μόνο «κούμπωμα» πρέπει να προκαλούν στο λαό, τη στιγμή που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή και το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να στρέφει ξανά το βλέμμα του προς την Τουρκία, σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για τη μεταφορά της ενέργειας από τα κοιτάσματά του προς την Ευρώπη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σταθερότητα» για τα μονοπώλια και ασφάλεια για τα κέρδη τους(2017-06-16 00:00:00.0)
Στο τραπέζι και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ(2016-06-15 00:00:00.0)
Ενημέρωση μετά τις επαφές με την τουρκική ηγεσία(2014-12-16 00:00:00.0)
Φουντώνει η κόντρα σε προσκήνιο και παρασκήνιο(2013-05-11 00:00:00.0)
Τροχιοδεικτικές για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν»(2013-05-10 00:00:00.0)
Επαφές σε Ισραήλ και ΗΠΑ για ενεργειακά και Κυπριακό(2013-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ