Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Στην πρώτη γραμμή των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων

ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά» το κεντρικό πανό
ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά» το κεντρικό πανό
Σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και οργανώσεις βάσης της ΚΝΕ, τα στελέχη και τα μέλη τους πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγία. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα αυτή τη δράση των Ελλήνων κομμουνιστών στη Γερμανία, όπου η Κομματική Οργάνωση είχε φροντίσει να τυπώσει προκήρυξη στη γερμανική γλώσσα, ενώ συμμετείχε με δικό της δυναμικό μπλοκ μαζί με φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε Βερολίνο, Στουτγκάρδη, Φρανφκούρτη, Κολωνία, Ντύσελντορφ, Μόναχο, Νυρεμβέργη, Ανόβερο, Βούπερταλ, Γκίτερσλο και σε άλλες μικρότερες πόλεις. Με κεντρικό πανό που έγραφε «Xωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά» και με τα συνθήματα τους ανέδειξαν την ανάγκη για ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, όπως και την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού.

Στη Σουηδία στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Στοκχόλμη, που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας συμμετείχε και η ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ. Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απηύθυνε ο γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚΕ, Γιάννης Κωσταντής, τονίζοντας την ανάγκη της συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα, την ανυπακοή και την αντίσταση στην ΕΕ, την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης με την εγκαθίδρυση της εξουσίας της, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

ΚΟ Γαλλίας του ΚΚΕ, πανό με σύνθημα «Το Σικάγο μάς δείχνει το δρόμο, δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα»
ΚΟ Γαλλίας του ΚΚΕ, πανό με σύνθημα «Το Σικάγο μάς δείχνει το δρόμο, δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα»
Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις όπως στο Μάλμε, Γκέτεμποργκ, Γιέβλε, Πίτεο κ.ά.

Η Κομματική Οργάνωση Γαλλίας του ΚΚΕ συμμετείχε στη διαδήλωση στο Παρίσι με σύνθημα «Το Σικάγο δείχνει το δρόμο. Δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα». Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις όπως στη Μασσαλία, στην Τουλούζη, στο Μπορντό και στη Λυών.

Στην κατεύθυνση της ανασύνταξης του κινήματος αγωνίζονται οι Ελληνες κομμουνιστές που ζουν στη Δανία. Το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Κοπεγχάγη, διοργανώθηκε από την ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ και την ΚΟ Κοπεγχάγης του ΚΚ στη Δανία εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οργάνωση κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Στη Δανία που κυριαρχούν οι σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις και στην κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις για την 1η Μάη εκφράστηκε η αγανάκτηση από την κυβερνητική πολιτική. Βέβαια, λόγω έλλειψης ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα και ισχυρού Κομμουνιστικού Κόμματος δεν έχει ακόμα οργανωμένη μορφή. Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι έντονα γιουχαΐσματα δέχτηκε η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ που μιλήσε στο Ααρχους, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Κοπεγχάγης Φρανκ Γένσεν και η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και υπουργός Ανάπτυξης.


Από τη συμμετοχή των Ελλήνων κομμουνιστών στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στη Στοκχόλμη της Σουηδίας
Από τη συμμετοχή των Ελλήνων κομμουνιστών στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στη Στοκχόλμη της Σουηδίας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ