Τρίτη 23 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΟΑΕΔ
Στενεύει η συνεργασία τους με εργοδοτικούς φορείς

Στόχος η άμεση εμπλοκή των επιχειρήσεων στο περιεχόμενο των σπουδών και τον καθορισμό των ειδικοτήτων

Οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ κινητοποιούνται ενάντια στην προσπάθεια να γίνουν φθηνό «καύσιμο» για την κερδοφορία των επιχειρήσεων
Οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ κινητοποιούνται ενάντια στην προσπάθεια να γίνουν φθηνό «καύσιμο» για την κερδοφορία των επιχειρήσεων
Ακόμα πιο κοντά στην «αγκαλιά» των επιχειρήσεων φέρνει ο ΟΑΕΔ τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) και τους σπουδαστές τους. Οι ΕΠΑΣ ήδη αποτελούν δεξαμενή πάμφθηνου εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις, αφού η μαθητεία προβλέπει εργασία έως 36 ώρες τη βδομάδα, με μεροκάματα επιδοτούμενα στο μεγαλύτερο μέρος τους από τον ΟΑΕΔ. Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες γίνεται προσπάθεια οι ΕΠΑΣ να προσαρμοστούν ακόμα περισσότερο στις απαιτήσεις των εργοδοτών, να τους εφοδιάζουν με φθηνό εργατικό δυναμικό.

Την ευθεία «εμπλοκή» των εργοδοτών και των φορέων τους στην επαγγελματική εκπαίδευση εξυπηρετούν και μια σειρά εκδηλώσεις που ήδη πραγματοποιούν οι ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Χαρακτηριστική είναι η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΕΠΑΣ Μοσχάτου και Ηρακλείου την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με τις «δυνατότητες ένταξης των αποφοίτων πληροφορικής των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας». Η εκδήλωση δεν απευθυνόταν μόνο στους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης ειδικότητας, αλλά και στις επιχειρήσεις, ως δυνητικούς εργοδότες. Αντίστοιχη ημερίδα με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας οργανώθηκε την προηγούμενη Τρίτη στη Λάρισα από την ΕΠΑΣ και τον ίδιο το Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ). Επιπλέον, στην κατεύθυνση της πιο στενής συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν στις ΕΠΑΣ 30 Γραφεία Διασύνδεσης.

Κυβέρνηση και ΕΕ παρουσιάζουν στους άνεργους νέους την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες πως μέσα από την ολοκλήρωση μιας επαγγελματικής σχολής μπορούν να ελπίζουν σε μια θέση δουλειάς, έστω και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Ετσι, οι σπουδαστές που βρέθηκαν στην εκδήλωση στην ΕΠΑΣ του Μοσχάτου άκουσαν για μια ακόμα φορά πως η μαθητεία μπορεί να τους ανοίξει την πόρτα για μια θέση εργασίας. Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην εκτίμηση της ΕΕ που προβλέπει ότι το 2015 θα υπάρχουν 700.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής που δεν θα μπορούν να καλυφθούν, αφού δε θα υπάρχουν υποψήφιοι με τις απαιτούμενες δεξιότητες. Δεν έλειψε ακόμα η προβολή επιτυχημένων «προτύπων» προς μίμηση, των επιχειρήσεων δηλαδή και των ιδιοκτητών τους.

Οδηγίες για ...να μη διεκδικούν δικαιώματα

Βέβαια, οι σπουδαστές δεν αρκεί να είναι φθηνοί, αλλά χρειάζεται να είναι και πειθήνιοι, πράγμα για το οποίο φροντίζει επίσης ο ΟΑΕΔ. Ετσι, περίσσεψαν οι συμβουλές συμβιβασμού και αποδοχής του εργασιακού μεσαίωνα, που δόθηκαν από το βήμα της εκδήλωσης. Ορισμένοι ομιλητές συνέστησαν στους σπουδαστές να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους, «να βάλουν νερό στο κρασί τους», προκειμένου να βρουν μια θέση εργασίας και να αποκτήσουν «εργασιακή εμπειρία». Αλλοι αναπαρήγαγαν οδηγίες σχετικά με το πώς να γράψουν το βιογραφικό τους και πώς να παρουσιαστούν στη συνέντευξη με τον εργοδότη, με ύφος και περιεχόμενο ανάλογο με αυτό που συναντά κανείς σε εκπομπές της μεσημεριανής ζώνης. Ξεκίνησαν από αστείες συμβουλές για την εμφάνιση, τους συνέστησαν να προσέχουν το ντύσιμό τους και ιδιαίτερα τα παπούτσια τους (!), να φροντίζουν να κρατούν «σωστή» στάση σώματος, με συμβουλές όπως «μη σταυρώνετε ποτέ τα χέρια, γιατί αυτό δείχνει άμυνα και έλλειψη εμπιστοσύνης». Εφτασαν όμως και σε πιο ουσιαστικά ζητήματα, κάνοντας κήρυγμα υποταγής. Με μεγάλη σαφήνεια οι «οδηγίες» τόνισαν στους σπουδαστές πως δεν πρέπει ποτέ να αναφέρονται σε χρήματα, αλλά να αφήνουν πάντα το ζήτημα της αμοιβής στην ευχέρεια του εργοδότη τους. Ακόμα, τους προέτρεψαν να αναζητήσουν δουλειά αρχικά σε μικρές επιχειρήσεις, που όμως κάποια στιγμή μπορεί να τους «ενοικιάσουν» σε πολυεθνικές, πράγμα που παρουσιάστηκε σαν μεγάλη «ευκαιρία».

Στην παρέμβασή του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Η. Κικίλιας, αναφέρθηκε στη θέση του ΟΑΕΔ για τις Επαγγελματικές Σχολές. Σύμφωνα με αυτή, οι ΕΠΑΣ θα πρέπει να γίνουν Τεχνολογικά Λύκεια Μαθητείας και να δέχονται μαθητές μετά το γυμνάσιο και όχι μετά την Α' Λυκείου όπως ισχύει σήμερα.

Ακόμα, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με τον αντίστοιχο γερμανικό Οργανισμό, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του λεγόμενου «δυϊκού» συστήματος (σύμφωνα με το οποίο τόσο οι ειδικότητες όσο και το περιεχόμενο των σπουδών καθορίζεται από τους εργοδοτικούς φορείς), σύστημα που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ μέσα από τη μαθητεία. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις και η συνεργασία των ελληνικών και των γερμανικών κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ