Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Καταψήφισαν μνημόνιο για τα δημοτικά ιατρεία

Καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το «Μνημόνιο Συνεργασίας» που κατάρτισε η δημοτική αρχή με τον ΕΟΠΥΥ τάχα προς ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων. Το περιλάλητο μνημόνιο δεν απαντά στην ανάγκη του λαού για ένα οργανωμένο δίκτυο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης.

Τυπικά, αντικείμενο του «Μνημονίου συνεργασίας» είναι η ενίσχυση από τον ΕΟΠΥΥ των δημοτικών ιατρείων με γιατρούς και επισκέπτες υγείας (που θα δεχτούν να πηγαίνουν στα δημοτικά ιατρεία σε "εθελοντική βάση"!) για να εξυπηρετούνται τα μέλη των Λεσχών Φιλίας, οι μαθητές, ο γενικότερος πληθυσμός ασφαλισμένων δημοτών του ΕΟΠΥΥ. Οι προβλεπόμενες στο μνημόνιο δραστηριότητες αφορούν τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων, παροχές συμβούλων πρόληψης για χρόνια νοσήματα, πρόγραμμα που αφορά την παραβατικότητα των εφήβων, εμβολιασμούς σε σχολεία, διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων, προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Ωστόσο, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή, δεν αφορούν το σύνολο του πληθυσμού παρά ελάχιστο μέρος του. Πρόκειται για υποκατάστατα υπηρεσιών που δεν καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, τη συστηματική και δωρεάν παροχή τους από ένα οργανωμένο και πανελλαδικά αναπτυγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οτι τα προκρίνουν αυτά ως «λύση» ενόσω και το 2013 η προβλεπόμενη επιχορήγηση των δημοτικών ιατρείων από το δημοτικό προϋπολογισμού είναι πενιχρή, και δεν καλύπτει τις ανάγκες σε αναλώσιμα, άλλο αναγκαίο υλικό.

Εθεσαν ερωτήματα π.χ. Πώς θα αντιμετωπίσει την απαραίτητη οδοντιατρική φροντίδα που θα διαγνώσει ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε ένα σχολείο, ο άνεργος, χαμηλόμισθος, ανασφάλιστος γονιός για το παιδί του; Πώς και από πού θα πάρουν τα φάρμακα, πώς και πού θα κάνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις οι άποροι, οι ανασφάλιστοι που κυρίως αυτοί απευθύνονται στα δημοτικά ιατρεία, τα οποία δέχεται να «ενισχύσει» ο ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν τους δέχεται στις υποδομές του για δωρεάν ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις;

Παράλληλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εξέφρασαν βάσιμες αμφιβολίες αν υλοποιηθούν ακόμα και αυτές οι υποτυπώδεις προβλεπόμενες υπηρεσίες, καθώς:

- Είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) καθώς και η συρρίκνωση των εργαστηρίων του. Επιπλέον, η κατάσταση επιδεινώνεται διότι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αποσπώνται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

- Είναι, επίσης, γνωστή η κατάσταση των δημοτικών ιατρείων. Λειτουργούν 5 από τα 7, ενώ από τους 120 γιατρούς (το 1987), έχουν μείνει σήμερα 38 (8 οδοντίατροι, 30 άλλων ειδικοτήτων).

- Είναι, επίσης, διακηρυγμένη η πολιτική της κυβέρνησης για συγχώνευση υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ, όπως επίσης και η προοπτική του ΕΟΠΥΥ να περιοριστεί αποκλειστικά ως φορέας που θα διαπραγματεύεται και θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας και δε θα «παράγει» ο ίδιος, που σημαίνει κλείσιμο ή παραχώρηση σε ιδιώτες κ.λπ. των σημερινών υποδομών του (πολυϊατρεία και εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ).

Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ζήτησαν προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προκειμένου:

1. Να λειτουργήσουν πλήρως όλα τα δημοτικά ιατρεία - εργαστήρια και να παρέχουν δωρεάν όλες τις υπηρεσίες σε όλους και ιδιαίτερα σε άπορους, ανασφάλιστους, μετανάστες κλπ.

2. Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα πολυϊατρείο του πρώην ΙΚΑ, να λειτουργήσουν όλα πλήρως, με επαρκή στελέχωση και εργαστηριακό εξοπλισμό και να καλύπτουν όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους απολύτως δωρεάν.

3. Να παρέχονται απολύτως δωρεάν τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό στους άπορους, ανασφάλιστους κ.λπ. από τα Δημοτικά Ιατρεία με εφοδιασμό τους από το κράτος.

4. Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Δήμος - ΕΟΠΥΥ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ