Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ
«Γενιές σημαδεμένες»

Ολοκληρώνεται, σήμερα, ο Β' Κύκλος των εκδηλώσεων για το μεγάλο κομμουνιστή διανοητή με τη ροκ παράσταση «Γενιές Σημαδεμένες» στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό

© Corbis. All Rights Reserved

Ο Β' Κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του 3ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στις 27 και 28 Απρίλη, για τον κορυφαίο μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ, με τίτλο «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν», ολοκληρώνεται με τη ροκ παράσταση «Γενιές Σημαδεμένες», που θα παρουσιαστεί σήμερα, στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145, Περισσός). Η είσοδος γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (Διάθεση προσκλήσεων θα γίνεται και έξω απο την αίθουσα της εκδήλωσης λίγο πριν την έναρξή της).

Η παράσταση, σε κείμενα Μπρεχτ μουσικά έχει τη μορφή της μοντέρνας όπερας, με πρόζες, διάφορα δρώμενα και τραγούδια μπαλάντες, με ροκ ηλεκτρονικά και χιπ-χοπ στοιχεία. Αποτελείται από 3 μέρη: Την κοσμογονία: Τη δημιουργία του συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τον πόλεμο: «Ο πόλεμος γεννιέται από την ειρήνη τους σαν το παιδί από τη μητέρα», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Μπρεχτ. Την αμφισβήτηση: Τη συνειδητοποίηση για την ανάγκη απαλλαγής της ανθρώπινης κοινωνίας από το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και την καταπίεση του ανθρώπου.

Μουσική: Τάσος Γκρους. Ενορχήστρωση - μουσική εκτέλεση: KollektivA. Τραγουδούν: Καλλιόπη Βέτα, Τάσος Γκρους, Θανάσης Χουλιαράς, Μαρία Κώμη - Παπαγιαννάκη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνακάκης. Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Ελληνικού Ωδείου (παράρτημα Πειραιά) υπό τη διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή. Κίνηση: Βαγγελιώ Κυριαζίδου. Βίντεο: Αγγελος Σιδέρης.

Παίζουν: Μαργαρώνης Φάνης: ηλεκτρική κιθάρα. Θεοφάνους Γιώργος: ηλεκτρική κιθάρα. Κρέτσης Μάκης: κρουστά. Γιανούχος Δημήτρης: ντραμς. Παύλου Γιώργος: ηλεκτρικό μπάσο. Καλτσούνης Γιώργος: τρομπέτα. Σαρρής Νίκος: τρομπέτα.

Από τη θεατρική ομάδα «Αλέκα Παΐζη» και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ συμμετέχουν: Ελεάννα Γρηγορίου, Λένια Μαργαρώνη, Δώρα Χάγιου, Στελίνα Χαιρέτη, Ζωή Χειρουλάκη.

Ο μπολιασμένος με το όραμα «των κολασμένων της Γης», για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, λόγος του Μπέρτολτ Μπρεχτ αναβλύζει από το πρόσφατο βιβλίο - cd του Τάσου Γκρους «Γενιές σημαδεμένες», όπου βασίζεται και η παράσταση.

«Η πολυετής μαθητεία μου στο έργο του Μπρεχτ» -σημειώνει ο Τάσος Γκρους- «με οδήγησε, με τη συμβολή των συνεργατών μου στη δημιουργία ενός σύνθετου έργου που έχει αποκλειστικά σαν κορμό του τον αιχμηρό και διαυγή του λόγο. Είναι ευτυχής συγκυρία για μένα το γεγονός ότι το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ στο πλαίσιο του Β' μέρους του κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Μπ. Μπρεχτ μού δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσω ολοκληρωμένα το έργο μου αυτό. Ενα μεγάλο ευχαριστώ. Ενα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης αυτής. Θεωρώ απαραίτητο να θυμόμαστε πάντοτε την προτροπή του μεγάλου επαναστάτη διανοητή. «Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι/Είμαστε χαμένοι... Αυτό που έχετε απαρνηθείτε το και πάρτε αυτό που σας αρνιούνται"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ