Εκατό χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές ψήφισαν προχτές πανελλαδικά, για τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους, όμως το χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» για αυτήν την πανελλαδική συλλογική διαδικασία, αφορούσε έναν και μοναδικό σύλλογο ή καλύτερα τρεις - τέσσερις φοιτητές αυτού του συλλόγου. Από την πρώτη σελίδα, στο κύριο άρθρο της η «Καθημερινή» κραυγάζει «Εκτός ΑΕΙ τα κόμματα» και προκειμένου να στηρίξει αυτή την ακραία αντιδραστική θέση για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών στις σχολές, αφιερώνει μισή σελίδα ρεπορτάζ στο φοιτητικό σύλλογο Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ναύπλιο), αποσιωπώντας βέβαια τα γεγονότα που δεν τη βολεύουν.
Η πραγματικότητα είναι ότι στο συγκεκριμένο σύλλογο, το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονος προβληματισμός σχετικά με το δικαίωμα των φοιτητών να συγκροτούν παρατάξεις και να συμμετέχουν με αυτές τις συλλογικότητές τους στις εκλογές. Μερίδα φοιτητών, που σε μια γενική συνέλευση πήρε πράγματι πλειοψηφικά χαρακτηριστικά, τάσσονταν υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου που σημαίνει κατάργηση του δικαιώματος των φοιτητών να συμμετέχουν στις εκλογές με την παράταξή τους με την κοινή ιδεολογική τους ταυτότητα κ.ο.κ. Ομως τα πράγματα δεν έμειναν εκεί. Η συζήτηση μεταξύ των φοιτητών συνεχιζόταν, υπήρχε ιδεολογική διαπάλη και τελικά... προχτές έγιναν εκλογές στο σύλλογο και κατέβηκαν κανονικά τα παραταξιακά ψηφοδέλτια.
«
Οι 80 στους 105 ενεργούς φοιτητές ζήτησαν την αναβολή των εκλογών για τις 15 Μαΐου», λέει η «Καθημερινή» στο ρεπορτάζ της, συνεχίζει λέγοντας ότι έγιναν τελικά εκλογές προχτές και προσθέτει: «Ομως οι φοιτητές δεν αναγνώρισαν τη διαδικασία. Μάλιστα επιθυμούν να κινηθούν δικαστικά»... Τι δεν λέει: Μπορεί πράγματι 80 στους 105 φοιτητές να είχαν ταχθεί σε εκείνη τη γενική συνέλευση υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου, ωστόσο η συντριπτική τους πλειοψηφία στην πορεία μετατοπίστηκε και τελικά στις προχτεσινές εκλογές ψήφισαν 74 φοιτητές. Οσο για τα περί δικαστικών προσφυγών, τα έλεγαν πράγματι την ημέρα των εκλογών οι δυο τρεις φοιτητές που είχαν ξεκινήσει την ιστορία περί ενιαίου ψηφοδελτίου, απειλώντας συμφοιτητές τους που άλλαξαν θέση, που πήγαν και ψήφισαν κανονικά χτες, ενώ στη γενική συνέλευση είχαν ταχθεί υπέρ του ενιαίου...
Για την «Καθημερινή» η κατάργηση του δικαιώματος συγκρότησης παρατάξεων και καθόδου στις εκλογές με αυτές είναι λέει... «πολιτισμός»! Γιατί στο δικό τους πολιτισμό δεν χωρά η συλλογική έκφραση, πολύ περισσότερο η συλλογική διεκδίκηση και δράση. Στο δικό τους πολιτισμό ταιριάζει μόνο μια θολή ανώνυμη μάζα ατόμων εύκολα χειραγωγήσιμων. Εξάλλου, τα φαινόμενα εκφυλισμού και η αντιμετώπιση της φοιτητικής εκπροσώπησης ως ένα πρώτο σκαλοπάτι για εξέλιξη σε μια κομματική - πολιτική καριέρα, είναι στοιχεία των αστικών κομμάτων που υπερασπίζεται η εφημερίδα και είναι στοιχεία που εμφανίζονται και σε χώρες που επικαλείται η εφημερίδα όπου οι εκλογές γίνονται με ενιαία ψηφοδέλτια. Γιατί η σαπίλα αυτή είναι συστατικό του καπιταλισμού και των κομμάτων που τον υπηρετούν κι όχι του δημοκρατικού τρόπου εκλογών. Και η σαπίλα αυτή μόνο συλλογικά και με οργάνωση μπορεί να ανατραπεί.
Γ.